«3500 повітряних цілей збили від початку повномасштабної війни»: інтерв’ю з речником Повітряних сил ЗСУ Юрієм Ігнатом

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Юрій Ігнат. Фото: Суспільне Вінниця

Ворог може бити тоді, коли ми менше цього чекаємо. Тому пильність має бути щодня. А ще для росіян пріоритетом є знищити військове керівництво України, яке є "мозком проведення всіх захисних і наступальних операцій". Так каже речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Про роботу ППО та особливості її системи, про збиття перших "Кинджалів" та здобутки Повітряних сил ЗСУ він розповів в інтерв'ю Суспільному.

"Кинджал" досі залишається однією із "найважчих" повітряних цілей

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні силами протиповітряної оборони було збито 3500 повітряних цілей. Серед них 13 гіперзвукових російських ракет "Кинджал", 1200 крилатих ракет, 24 балістичні ракети та 350 ворожих гелікоптерів та літаків.

Четвертого травня над Києвом силами української ППО вперше було збито ворожу ракету Х-47 "Кинджал". Як розповів Юрій Ігнат, в штабі спочатку не одразу зрозуміли, що саме відбулося, і тримали інформаційну паузу, аби, по-перше, перевірити, чи дійсно було збито "Кинджал", і, по-друге, визначити реакцію ворога, адже в РФ шукали, куди поділась їхня гіперзвукова ракета. Нині "Кинджал" й досі залишається однією із "найважчих" повітряних цілей, оскільки збивати їх можуть лише ЗРК Patriot.

"Основою ППО нашої на сьогодні є зенітні ракетні системи"

"Основою ППО нашої на сьогодні є зенітні ракетні системи, бо ППО – це і РТВ, і ЗРВ, і авіація, яка здійснює винищувальне прикриття, все це об’єднується в систему ППО держави, а зенітні ракетні війська є основою, бо здобутки, які на сьогодні є, належать зенітно-ракетним військам, не применшуючи ролі інших систем ППО, авіації. Це все єдиний організм, – каже Юрій Ігнат.

Ми розуміємо, яка йде гаряча війна, скільки вже витрачено ракет, запчастин. Це є теж проблемою, доводиться шукати по всьому світу, можливо, залишки того озброєння. Наші партнери допомагають нам застарілим тим озброєнням, яке ми сьогодні використовуємо як основу нашої ППО".

З жовтня в Укарїні з’явилася система ППО IRIS-T. Вони почали бойову роботу, коли противник вже масовано обстрілював критичну інфраструктуру країни. Але їх, каже, було мало: кілька дивізіонів, які прикривали, наприклад, Київ.

"ППО – це глобальна річ. Рішення щодо розміщення систем приймається не лише військовим керівництвом, Командувачем, але й вищим керівництвом держави, проводяться наради. Ми вирішуємо питання, як ми будемо захищати те чи інше місто, той чи інший об’єкт відповідно до даних розвідки і важливості об’єкта".

Куди більше б’ють росіяни, туди військове керівництво України і буде більше спрямовувати системи захисту, каже Ігнат.

"Українська система ППО є однією із найунікальніших в світі"

"Залізний купол", як в Ізраїлі нам не підійде, каже Ігнат. Та країна захищається від РСЗВ – реактивних систем залпового вогню. Нас же обстрілюють крилатими ракетами.

"Нам потрібно робити ешелоновану ППО з різних систем, і малого радіусу, яка починається зі стрілецької зброї (мобільні вогневі групи мають, наприклад, кулемети, оснащені різними військовими гаджетами і тепловізійним обладнанням, оптичним), і більшого – як NASAMS, IRIS-T".

На сьогодні українська система протиповітряної оборони є однією із найунікальніших в світі – змішана, оскільки в нас зосереджені засоби ППО від різних виробників, різного типу та від різних постачальників. Також і досі є радянські зразки, котрі теж збивають ворожі ракети.

"Літак – це частина ППО. Лише єдина проблема, що МіГ-29 і Су-27 як частина ППО проти сучасних засобів, таких як "Шахед" і крилаті ракети, працюють малоефективно. Вони створювалися тоді, коли не було крилатих ракет і "Шахедів". Це може зробити Ф-16", – каже Юрій Ігнат.

Фото: Суспільне Вінниця

Стосовно статистики збиття крилатих ракет, то, за словами речника Повітряних сил ЗСУ, нині ППО збиває 70-80% ракет. Аналогічною є ситуація і по дронах.

Кожна ціль важка по-своєму: на кожну потрібні засоби як виявлення, так і ураження. Хоча наразі "Кинджал" є найважчою ціллю. А ще важко збити «Онікси», якими наприкінці липня атакували Одесу. Ці ракети летять низько. Це ускладнює, а інколи й унеможливлює її виявлення і знищення. РФ постійно удосконалює ракети та дрони. У них, каже Ігнат, чітко видно деталі західного виробництва.

В Україні ж є засоби, аби збивати усі повітряні цілі. Частина російських ракет може нести ядерні боєголовки. Це теж – повітряна ціль. Збита у небі вона мінімізує наслідки порівняно з тим, яку ціль ставили росіяни.

Покращити систему української ППО зможуть винищувачі F-16

Суттєво покращити систему української протиповітряної оборони зможуть винищувачі F-16. Це легкі багатофункціональні літаки, які зможуть працювати по повітряних, наземних і наводних цілях, адже має на озброєнні ракети різних типів. Для початку, як повідомив Юрій Ігнат, Україні потрібно хоча б три ескадрильї таких літаків. Це від 12, а по НАТОвській моделі – 18 літаків. Вони зможуть все: і відганяти ворожу авіацію від кордонів, яка нещадно бомбить територію України авіабомбами, і знищувати ворожі кораблі в акваторії Чорного моря, і знищувати наземну ворожу техніку, а також закривати територію України зсередини, "виловлюючи" ворожі ракети, які летять з далеких куточків РФ.

Поки що українські льотчики ще не розпочали навчання для опанування винищувачів F-16. Стартують такі наприкінці літа.

Новости Украины