КИЇВ. 25 липня. УНН. Через війну в Україні було знищено близько 30% медоносних територій та бджолиних роїв. Це призвело до зменшення виробництва меду в країні, що може спричинити зростання цін на мед. Окрім того, відсутність бджіл може призвести до появи на ринку підробок, повідомив у коментарі журналісту УНН представник галузі Андрій Горбонос.
Цитата
“Час вже бити в набат, щодо бджільництва. Бо третина сільськогосподарського врожаю залежить від бджіл, а на сьогодні вже 30% медоносних територій знищено і недоступно для пасічництва. І ми таким чином втрачаємо від 20 до 40% потенційного плодоовочевого врожаю культур. Бо головна мета та призначення бджоли — це запилення культур, мед — це теж важливо, але, на мою думку, це на 2-му місці”, — повідомив Андрій Горбонос.
Він зазначив, що на сьогодні через втрату близько 30% медоносних територій іде й втрата бджолиних роїв. Через це у майбутньому може бути дефіцит плодоовочевих культур. Бо кількість запилення буде низькою, відповідно, і ціни будуть вищими на ці культури.
“У звʼязку з цим буде дорожчати мед. Тут спрацюють кілька факторів. Перше, це, звичайно, війна, бо меду буде менше, попит буде менше і доходів буде менше. Тому, щоб надолужити ці доходи, які були до війни, пасічники змушені будуть підвищувати ціну на мед”, — повідомив пасічник.
На ціноутворення буде впливати й соціально-економічна проблема, повʼязана з цінами на експорт.
“Ще до війни й зараз під час війни є експорт меду. З одного боку, це прекрасно, що ми входили у ТОП-5 експортерів меду по всьому світову, і наш мед високої якості дуже цінувався на будь-якому кондитерському виробництві будь-якої країни світу. Але свій мед ми продавали за кордон виключно як сировину, і великі трейдери купували за безцінь цей мед у пасічників”, — сказав Андрій Горбонос.
Він повідомив, що вартість солодкої речовини на звичайному “базарі” в 7 разів дорожча, ніж та вартість, за якою купували трейдери. Також, окрім підвищення цін, може виникнути дефіцит меду.
“Через окупацію територій може виникнути дефіцит меду. Проте думаю, скоріше може настати дефіцит якісного меду. Бо якщо утворюється дефіцит чогось, то зʼявляється варіант потрапляння на ринок підробок, для того, щоб покривати такий дефіцит. Тому якісного меду може бути й дефіцит, але якщо людина не сильно переймається його якістю, то це вже інша річ”, — заявив бджоляр.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Метелики є більш ефективними запилювачами, ніж бджоли — дослідження
Також на продукт бджолиного виробництва можуть вплинути й погодні умови. Проте вплив буде проявлятись тільки у часі, коли бджолярі будуть збирати солодку масу.
“Погодні умови так чи інакше впливають на діяльність бджіл щороку. Якщо тепло, то ми раніше збираємо, якщо холодно, то ми збираємо пізніше. Тому погодні умови впливають тільки на час збору меду, на його кількість — опосередковано хіба що впливають”, — повідомив Андрій Горбань.