20 лютого, розпочнеться цілий святковий тиждень – Масляна.
Дата свята щороку змінюється у залежності від церковного календаря і дня святкування Великодня, тому у 2023 році Масляна припала на період з 20 до 26 лютого
Масляна у народному календарі українців знаменує закінчення зими та початок весни, і таке свято зміни сезонів відоме майже всім європейським народам, проте під різними назвами.
На Масляну заготовляють продукти для святкових столів, печуть млинці.
Християнська церква включила Масляну до своїх свят, назвавши його Сирним, або М’ясопустним тижнем, оскільки вона припадає на тиждень, що передує Великому посту.
MYNIZHYN.com дізнавався в яку ціну у Ніжині, скажімо так, «масляні продукти» ?
Отже, якщо купувати сугубо домашні продукти, за це прийдеться викласти наступні гроші:
Яйця – 70-80 грн. десяток
Молоко (півтора літрова пляшка) – 40 грн
Домашній сир – 120-140 кг
Сметана – 50-60 грн. півлітри
Секрети приготування млинців:
1. Для приготування млинців найкраще підходить пшеничне борошно. Але також можна використовувати гречане чи вівсяне борошно.
2. Грудочок в тісті можна позбутися двома способами. Перший: додавайте борошно маленькими порціями та добре вимішуйте. Другий: додайте одразу всю порцію борошна та замішайте густе тісто, а потім додавайте молоко, щоб досягти потрібно консистенції.
3. Для того, щоб млинці вийшли дуже ніжними, борошно слід просіяти 2-3 рази.
4. Тонкі млинці можна зробити на воді, а от на молоці ви отримаєте більш ніжні та запашні млинці.
5. Найкраще для смаження використовувати спеціальну сковорідку, якщо такої немає – візьміть з антипригарним покриттям.
Рецепт млинців на молоці
Інгредієнти:
– молоко (300 мл);
– 2 яйця;
– борошно (200-250 гр);
– 1 ст. ложка олії;
– цукор (2 ст. ложки);
– дрібка солі.
Приготування:
1. Збийте яйця в пишну піну. Краще це робити за допомогою міксера. Додайте до яєць цукор, сіль та олію і знову збийте.
2. Молоко підігрійте, але не доводьте до кипіння. Тепле молоко змішайте з яйцями та цукром.
3. Додавайте малими порціями борошно та постійно перемішуйте до того часу, поки не зникнуть всі “грудочки”.
4. Тісто має бути в міру рідким і нагадувати рідку сметану. Виливайте на сковорідку без олії та смажте з обох боків до рум’яного кольору. В якості начинки до таких млинців можна подавати будь-які фрукти, домашній сир, варення тощо. Якщо ви хочете млинці робити з солоною начинкою, то не додавайте в тісто цукор.
Нехай смакує!
Приєднуйтесь до Телеграм каналу https://t.me/My_Nizhyn та Вайбер