За інформацією: Суспільне Чернігів.
Керівник СТОВ «Десна» Микола Пономаренко. Суспільне Чернігів
Фермер розповідає: хочеш гарний врожай — стеж за всіма факторами, які впливають на картоплю.
"Зайшов на поле, побачив і кажеш: «От, що це таке? Оце що таке?». Це ми відповідь даємо собі, що це. Бо ми розуміємо, що зараз спека вже до 31-34 градусів, сьогодні пропонують, і це все — опіки. А є віруси, які знищують рослину, поверхнево прояви робить, а потім через масу стеблову йде до продукту".
Микола Пономаренко розповідає: намагається переймати європейський досвід, тож і насіння возить з-за кордону: Франція, Нідерланди та Німеччина.
"Якщо я щось чую, що хороше, то я маю туди попасти. Попав туди, подивився на поля, як вони виробляють і вирощують, одібрав собі проби, і тоді висадив у себе наступного року. Це демо поле називається".
Поле, засаджене картоплею. Суспільне Чернігів
За словами керівника філіалу підприємства Віктора Легези, цьогоріч радує врожаєм і сорт "Коннект", який привезли із Нідерландів. З одного гектара можна зібрати 70-80 тонн картоплі. Зі слів Легези, Чернігівщина — одне з найкращих місць для її вирощування, бо тут родючий ґрунт.
"Піщані в нас, але є і чорнозем. Тобто для піщаного треба дуже багато вологи, бо пісок пропускає вологу. А для чорнозему теж треба волога, але тут вона затримується більше. Тут завжди картопляний край — Чернігівщина".
Керівник філіалу підприємства Віктор Легеза. Суспільне Чернігів
Після збору врожаю робота не зупиняється. Микола Пономаренко наголошує: зберігання картоплі — не менш важливий етап.
"Зберігання також має відповідати всім нормам і стандартам, які потребує картоплина. Це — сортування й відбирання. Стоїть «грімовський» комплекс доробки картоплі: це з поля йде картопля, далі земля відділяється, далі пофракційно йде в ящики з накопичувачами та ставиться на відстій".
Сорт «Королева Анна». Суспільне Чернігів
Фермер розповідає, що зараз має під картоплю двісті гектарів землі, до повномасштабного вторгнення було 450 гектарів.
"Це важкий процес. Якщо взяти зернову групу, то тисяча гектарів зернової групи. Виростити тисячу гектарів пшениці, кукурудзи, соняшнику — це 100 гектарів картоплі за витратами, коштами. Це навіть і не вкладаємося ще в цю цифру. Це трудомісткий процес, бо ти постійно в напрузі: чи то дощ пройшов, чи ураган, чи град випав".
Якщо люди хочуть отримати гарний урожай, картоплю потрібно садити у квітні та забезпечувати їй хороший захист і живлення, дає пораду Віктор Легеза. Також каже, що періодично потрібно змінювати сорти для оптимізації врожайності.
Читати ще
Читати ще
300 гривень за кілограм: чому на Чернігівщині чорниця стала дефіцитом