Фото: Соколовська Інна / УНІАН
Днями прозвучала нерадісна, але цілком очевидна новина: в 2023 році в Херсонській області не сіятимуть кавуни. Причина – заміновані поля і бойові дії, що ведуться на Херсонщині. Але без вітчизняних кавунів українці точно не залишаться. Одразу в декількох регіонах України вже підхопили естафету.
Про те, що буде з кавунами в 2023 році, KP.UA розповіла заступниця директора з наукової роботи Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України, селекціонерка і авторка багатьох сортів та гібридів кавуна, докторка сільськогосподарських наук Оксана Сергієнко.
Кавунів з Херсонщини не буде, проте будуть з інших регіонів України
Оксана Сергієнко. Фото: ovoch.com/
— На політичну ситуацію ми ніяк вплинути не можемо, ситуація складна через бойові дії. Тому на півдні України кавун сіяти цього року недоцільно і неможливо. А стосовно аналогів – так, звичайно! Селекціонерами інституту розширено сортимент культури і вже створено декілька вітчизняних сортів і гібридів з високою адаптивною здатністю, які характеризуються як високою потенційною урожайністю, ранньостиглістю, холодостійкістю — так і стійкістю до біотичних та абіотичних чинників довкілля і є адаптованими для лісостепу України. Ми ще у попередньому році значно забезпечували частину попиту нашими кавунами, — каже Оксана Сергієнко.
За словами спеціаліста, українські вчені останніми роками активно займаються питанням створення генотипів кавуна, що можуть успішно вирощуватись в більш північних регіонах нашої держави, в основному у лісостеповій зоні.
— Я впевнена, що наші вітчизняні сорти і гібриди, а у нас їх широкий сортимент на різний смак, зможуть задовольнити навіть найвибагливішого споживача: ультраскоростиглі, ранньостиглі, середньоранні, смугасті, темно-зелені, білоплідні, з червоною, рожевою, малиновою або взагалі жовтою м’якоттю.
Наявний широкий сортимент і на Дніпропетровській дослідній станції ІОБ НААН, яка також тривалий час успішно веде селекційну роботу з кавуном і досягнуто великих успіхів. Отже, думаю, Дніпропетровська область візьме на себе частину зобов’язань з виробництва цієї цінної баштанної продукції, і проблем з кавунами точно не буде, — каже Оксана Сергієнко.
На смак не гірші за херсонські
Звичайно, південь України для кавунів — ідеальне середовище для вирощування. І тут треба розуміти, що, крім Херсонщини, є ще й Одещина, яка певну частину урожаю кавуна цього року все ж таки дасть. Але цікаво те, які зараз є тенденції…
— Зараз це Красноградський регіон, Дніпропетровська область плюс Харківська область – наші вітчизняні сорти дуже добре себе показують як на півдні України, у лісостепу, так і на Поліссі. Вони виходять на перші ролі. На Поліссі гарно зарекомендував себе сорт «Макс-плюс», який навіть в тих кліматичних умовах забезпечив непоганий урожай. Ще раз повторюсь, у нас широкий сортимент гарних кавунів саме для всієї території України, — продовжує наша співрозмовниця.
Екзотичне «Сонячне сяйво» з жовтою м’якоттю. Фото: facebook.com/DobrodarTM
А чи такі ж вони смачні, як легендарні херсонські кавуни?
— За смаковими якостями вони не поступаються херсонським. Але, як ви знаєте, не тільки від генотипу залежить вміст сухої розчинної речовини і цукру в плодах, а і від температурних умов також, отже, період достигання трішки збільшується. А взагалі у нашій зоні генотипи селекції інституту користуються великим попитом у споживача. Наприклад, сорт «Макс-плюс» – темно-зелений, гібрид «Казка F1» – смугастий. У 2022 році до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні, занесено ще два нових гібриди селекції інституту – «Мет F1» і «Татіус F1», які впроваджуються у виробництво. Також є екзотичний сорт кавуна – «Сонячне сяйво» з плодами білого кольору та жовтою м’якоттю. Відмічається ультраскоростиглістю сорт «Шарм», користуються попитом створені у попередні десятиріччя сорти «Огоньок», «Борчанський», «Широнінський», «Чорногорець». Плюс, як я вже наголошувала, на Дніпропетровській дослідній станції дуже багатий сортимент кавуна. Взагалі Дніпропетровська область, через те що вона південніша, підхопила першість з виробництва кавунів. Але і ми, і Харківщина також не відстаємо. Лісостеп України зараз активізувався, і виробники різних форм власності активно займаються вирощуванням кавунів, — говорить Оксана Сергієнко.
Темно-зелена шкірка і насичено червона м’якоть – це «Вогник». Фото: archiwum.allegro.pl
Ціна питання
А що ж буде цього року з цінами на кавуни, якщо херсонських ми на ринках не побачимо?
— Ціна, можливо, буде 15 гривень за кілограм, як минулого року, а не по 5, як це було раніше. Але кавуни будуть. Ми розширюємо площі під продовольчий кавун. Виробники придбали достатньо насіння наших сортів і гібридів для господарств як у лісостеповій зоні України, так і степу. Тому, я думаю, все буде добре, — зазначає Оксана Сергієнко. – Але, звичайно, зараз не буде щось дешевше. Кавун — це теж продукт харчування. Ціни ростуть на все. Овочі взагалі дуже сильно виросли в ціні, бо подорожчали паливно-мастильні матеріали. Сьогодні собівартість продукції дуже висока.
Що до кавунів із-за кордону, то на них розраховувати не варто – не вигідно і занадто дорого для споживача, та і якість продукції вітчизняного кавуна, вирощеного з дотриманням технології, гарантовано буде вищою.
— А от з-за кордону… можливо, і буде трішки, але ж складна ситуація, війна, а море – це найдешевше транспортування. А воно у нас зараз заблоковане, — говорить наша співрозмовниця. — Ми віримо у нашу незаперечну Перемогу! Слава Україні! Все буде Україна!