Риба містить безліч необхідних вітамінів і мінералів.
Ця риба обов’язково повинна бути на вашому столі / фото ua.depositphotos.com
Риба є важливою частиною здорового харчування людини. Багато людей в свій раціон не включають достатню кількість риби, хоча вона відмінне джерело білка і поживних речовин, як омега-3 жирні кислоти, залізо і цинк.
Видання Forbes з’ясувало, яку рибу найкраще вживати в їжу.
У чому користь риби для здоров’я
За словами Кімберлі Гомер, зареєстрованого дієтолога та спеціаліста з харчування з приватною практикою в Маямі, риба містить багато необхідних вітамінів і мінералів, які можуть сприятливо вплинути на загальний стан здоров’я людини, зокрема:
Відео дня
Жирна риба, така як лосось і скумбрія, краща за нежирну білу рибу, таку як камбала, оскільки жирна риба містить незамінні жирні кислоти омега-3 і жиророзчинні поживні речовини, які організм може засвоїти, пояснює Гомер.
7 найкорисніших для здоров’я риб
Найкорисніша для здоров’я риба — це та, яка містить багато поживних речовин і при цьому практично не містить шкідливих, як ртуть.
Найкорисніша для здоров’я риба:
- Сардина;
- Скумбрія;
- Анчоус;
- Лосось;
- Оселедець;
- Форель;
- Тунець.
Можливі побічні ефекти від риби
Вживання риби в їжу в цілому безпечно для більшості здорових людей. Однак, якщо у вас алергія на рибу, ви можете зіткнутися з деякими побічними ефектами, включаючи:
- Кропив’янка або шкірний висип;
- Нудота, біль у животі, блювота або діарея;
- Закладеність носа, нежить, чхання;
- Головний біль;
- Анафілаксія — порушення дихання.
За даними Американського коледжу алергії, астми та імунології, алергія на рибу може раптово проявитися в зрілому віці. Крім того, у людини може бути алергія на якийсь певний вид риби і морепродуктів.
Забруднення ртуттю є поширеною проблемою для риби. Будучи елементом природного походження, ртуть може потрапляти в навколишнє середовище через побутові або промислові відходи, а також в результаті використання викопного палива. Коли ртуть осідає у воді або відкладеннях, бактерії природним чином перетворюють її на метилртуть, потужний нейротоксин, який атакує нервову систему. Дрібні морські мешканці можуть харчуватися цими бактеріями, а потім їх з’їдає дрібна риба, яку їдять більші риби, які зазвичай споживають люди.
Велика і стара риба містить більше ртуті, тому рекомендується уникати її вживання. Накопичення ртуті під час вагітності може призвести до уповільнення розвитку та проблем з навчанням у немовлят та маленьких дітей. У дорослих ртуть може завдати шкоди центральній нервовій системі, а також серцево-судинній системі.
Пестициди та промислові хімікати також можуть міститися в рибі. Однак, на думку FDA, рівень цих забруднюючих речовин навряд чи достатньо високий, щоб вплинути на здоров’я людини.
Раніше УНІАН писав, що дієтолог назвала єдиний корисний продукт, який завжди потрібно купувати.