Експерти назвали сім найкорисніших для здоров’я риб

Риба містить безліч необхідних вітамінів і мінералів.

Ця риба обов’язково повинна бути на вашому столі / фото ua.depositphotos.com

Риба є важливою частиною здорового харчування людини. Багато людей в свій раціон не включають достатню кількість риби, хоча вона відмінне джерело білка і поживних речовин, як омега-3 жирні кислоти, залізо і цинк.

Видання Forbes з’ясувало, яку рибу найкраще вживати в їжу.

У чому користь риби для здоров’я

За словами Кімберлі Гомер, зареєстрованого дієтолога та спеціаліста з харчування з приватною практикою в Маямі, риба містить багато необхідних вітамінів і мінералів, які можуть сприятливо вплинути на загальний стан здоров’я людини, зокрема:

Відео дня

  • Білок, який необхідний кожній клітині організму для побудови і підтримки кісток, м’язів і шкіри.
  • Вітамін А сприяє здоровому зору, імунній функції, клітинній комунікації, репродуктивній функції чоловіків і жінок, а також формуванню та підтримці серця, легенів та інших органів.
  • Вітаміни групи В, включаючи тіамін, рибофлавін, ніацин, фолат та інші, підтримують роботу клітин, особливо мозку і нервової системи.
  • Вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій, зміцнюючи кістки, забезпечуючи рух м’язів, передаючи повідомлення по нервах від мозку до решти тіла і зміцнюючи імунну систему. Вітамін D також допомагає боротися з вірусами та бактеріями.
  • Омега-3 жирні кислоти сприяють здоров’ю серця, легенів, кровоносних судин, імунної та ендокринної систем.
  • Кальцій необхідний для міцності кісток, роботи м’язів, виділення гормонів і кровообігу.
  • Йод необхідний для вироблення гормонів щитовидної залози, необхідних для контролю обміну речовин, а також для підтримки розвитку кісток і мозку під час вагітності.
  • Залізо необхідно для виробництва гемоглобіну, міоглобіну і деяких гормонів.
  • Селен сприяє репродукції, роботі щитовидної залози, виробленню ДНК і захисту від інфекцій.
  • Цинк зміцнює імунну систему і бере участь у виробництві ДНК і білків.
  • Жирна риба, така як лосось і скумбрія, краща за нежирну білу рибу, таку як камбала, оскільки жирна риба містить незамінні жирні кислоти омега-3 і жиророзчинні поживні речовини, які організм може засвоїти, пояснює Гомер.

    7 найкорисніших для здоров’я риб

    Найкорисніша для здоров’я риба — це та, яка містить багато поживних речовин і при цьому практично не містить шкідливих, як ртуть.

    Найкорисніша для здоров’я риба:

    • Сардина;
    • Скумбрія;
    • Анчоус;
    • Лосось;
    • Оселедець;
    • Форель;
    • Тунець.

    Можливі побічні ефекти від риби

    Вживання риби в їжу в цілому безпечно для більшості здорових людей. Однак, якщо у вас алергія на рибу, ви можете зіткнутися з деякими побічними ефектами, включаючи:

    • Кропив’янка або шкірний висип;
    • Нудота, біль у животі, блювота або діарея;
    • Закладеність носа, нежить, чхання;
    • Головний біль;
    • Анафілаксія — порушення дихання.

    За даними Американського коледжу алергії, астми та імунології, алергія на рибу може раптово проявитися в зрілому віці. Крім того, у людини може бути алергія на якийсь певний вид риби і морепродуктів.

    Забруднення ртуттю є поширеною проблемою для риби. Будучи елементом природного походження, ртуть може потрапляти в навколишнє середовище через побутові або промислові відходи, а також в результаті використання викопного палива. Коли ртуть осідає у воді або відкладеннях, бактерії природним чином перетворюють її на метилртуть, потужний нейротоксин, який атакує нервову систему. Дрібні морські мешканці можуть харчуватися цими бактеріями, а потім їх з’їдає дрібна риба, яку їдять більші риби, які зазвичай споживають люди.

    Велика і стара риба містить більше ртуті, тому рекомендується уникати її вживання. Накопичення ртуті під час вагітності може призвести до уповільнення розвитку та проблем з навчанням у немовлят та маленьких дітей. У дорослих ртуть може завдати шкоди центральній нервовій системі, а також серцево-судинній системі.

    Пестициди та промислові хімікати також можуть міститися в рибі. Однак, на думку FDA, рівень цих забруднюючих речовин навряд чи достатньо високий, щоб вплинути на здоров’я людини.

    Раніше УНІАН писав, що дієтолог назвала єдиний корисний продукт, який завжди потрібно купувати.

    Джерело

    Новости Украины