За інформацією: Суспільне Вінниця.
Випічка учасниць курсу. Суспільне Вінниця
Реалізовують курс у межах проєкту "Реінтеграція ветеранів та ветеранок війни через створення освітніх можливостей". Тривалість — два місяці, розповіла Суспільному менеджерка ГО "Центр Поділля-Соціум"Альона Мартинюк. Саме їхня організація й зініціювала проведення курсів.
Світлана Яценко навчає учасниць курсу «Кондитерська справа». Суспільне Вінниця
"Сам проєкт поділений на частини. Кондитерська справа — це лише один напрямок, а ще є освітня складова. Проводимо курси, а також консультації: це бізнес, це консультації психолога, кар'єрні консультації та реабілітолог. Усе оплачується в рамках проєкту. Продукти теж. Нас підтримує уряд Німеччини", — розповіла Альона Мартинюк.
"Заняття відбуваються після основних занять, коли вільні майстерні та лабораторії, і ми можемо повноцінно приділити час саме ветеранам та їхнім родинам", — сказала директорка закладу Валентина Балицька.
Учасниці курсу роблять та замішують тісто. Суспільне Вінниця
На другому занятті відвідувачів протягом чотирьох годин учили, як правильно готувати тісто на сінабони та крафіни. Навчає учасниць майстриня виробничого навчання кухарів, кондитерів Світлана Яценко.
"Дріжджове опарне тісто любить, щоб його добре вимішували — до 15 хвилин. Воно швидше підійде. Ніжно, щоб не сильно приставало до столу, і борошна багато не використовуємо", — сказала Світлана Яценко.
Учасниці курсу «Кондитерська справа» готують випічку. Суспільне Вінниця
Світлана Яценко у закладі працює понад 15 років. Рецепти, які підготувала для курсу, прості, аби всі могли із ними впоратися. Спершу трохи теорії, далі — практика.
"На першому занятті вони готували лимонне печиво, третє заняття — у них буде з дріжджового тіста, опарного і безопарного способу, крафіни й сінабони. Інший рецепт піде для пиріжків, будуть пироги відкриті, з різними начинками, пиріг-квітка. І готуємо вироби з пісочного тіста, тарти", — сказала Світлана Яценко.
Крафіни в духовці. Суспільне Вінниця
Учасниця проєкту Олена розповіла, що крафіни вже готувала вдома для дітей, а от сінабони робить вперше.
"Я випічку готую часто, бо діти дуже люблять. Ми дуже любимо солодке, а тут така гарна нагода гарно навчитися готувати, щоб усе виходило", — сказала Олена.
Переселенка з Херсонщини Людмила розповіла, що працювати з тістом любить. Раніше завжди пекла пиріжки для чоловіка. Він загинув на Донеччині під час виконання бойового завдання у жовтні 2022 року. Відтоді нічого не випікала. На курси прийшла, бо мріє відкрити у Вінниці пекарню у пам'ять про коханого.
Випічка. Суспільне Вінниця
"Зараз я печу і пригощаю знайомих та згадую свого янгола. Світлана — хороший фахівець, вона доступно розповідає, допомагає, розказує секретики, тонкощі всі, дуже цікаво і дуже вдячні. Я дуже хотіла власну справу відкрити — пончики", — розповіла Людмила.
А ще додає тут вона може морально відпочити та відволіктися від пережитого.
Випічка учасниць курсу. Суспільне Вінниця
"Це допомагає справитися — спілкування із такими самими, як я, у кого втрати були чи зараз чоловіки воюють, це й емоційно відволікаюся від свого горя", — сказала Людмила.
Приготовану власноруч випічку учасниці кулінарного курсу, а таких було 15, забрали з собою додому.