Херсонські кавуни: фермер розповів про особливості вирощування баштанних на Херсонщині

За інформацією: Суспільне Херсон.

Херсонщина. Музиківка. Підготовлені до вантажу кавуни, 9 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Фермер з Музиківки Анатолій Івах разом з родиною протягом трьох років вирощував кавуни на лівобережній Херсонщині. Цьогоріч висадив баштан поблизу свого села на правому деокупованому березі. Як вдалось виростити херсонські кавуни без зрошення і чи поступаються вони смаком позаторішнім врожаям, Анатолій розповів Суспільному.

Херсонщина. Музиківка. Чоловіки вантажать машину кавунами, 9 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Фури з різних куточків України завантажують прямо на полі. За херсонськими кавунами вже приїжджали із Закарпаття, Житомира, Києва, розповідає фермер Анатолій Івах. Цього разу – на Львів, Кам’янець-Подільський, знову – на столицю. Херсонські баштанні розпродуються першими.

"Перший день люди пробують, на другий день, навіть якщо якісь гуртовики договорились з іншими й взяли в них, стараються завантажитися нашим кавуном. Ті фури не торгують, поки наше не спродають", – каже фермер.

Херсонщина. Музиківка. Кавуни ростуть на полі, 9 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Торік, за його словами, ці поля не оброблялись – тут були позиції російських військ. Навесні на одному з орендованих полів ще стояв соняшник, розповів Анатолій. Висадив пізно, бо потрібно було налагодити полив: розконсервувати свердловину, закупити обладнання для зрошення. У минулі роки на лівому березі з десяти гектарів збирав до 80 тонн.

"Зараз на цьому боці вдвічі менше – 45-50 тонн. З чим це пов’язано? Трохи інша земля, полив інший, вода солона, не доливаємо, бо дуже тяжко воду діставати – на 50 метрах глибина", – каже Анатолій.

Херсонщина. Музиківка. Чоловіки збирають кавуни на полі, 9 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Найбільший кавун, який виріс на цьому полі, важить 23 кілограми. Хоч врожай цьогоріч і менший, говорить, втім на смак – херсонський.

"В чому секрет? Досвід, земля, сонце, вода. В нас, я не знаю, може, йод, може ще щось, але далі Миколаїв, Одеса – зовсім не ті смакові якості", – каже фермер.

Він бажає кожному в цьому році скуштувати херсонського кавуна.

Новости Украины