Хліб чи картопля: вчені поставили крапку у суперечці про «хороші» та «погані» вуглеводи

Необхідно включати в раціон як крохмалисті овочі, так і зернові продукти.

Нове дослідження чітко визначає, які вуглеводи слід обирати під час їжі / фото ua.depositphotos.com

Питання про «хороші та погані вуглеводи» давно хвилює людей, особливо тих, що дотримуються дієти. Як пише New York Post, нове дослідження, опубліковане в Frontiers in Nutrition, поставило крапку у цьому питанні і визначило, які вуглеводи слід обирати під час їжі.

Як зазначають автори дослідження, думка про всі вуглеводи як про взаємозамінні є хибною, адже вони, як правило, мають дуже різний вміст вітамінів і мінералів.

Дослідження показало, що заміна крохмалистих овочів, таких як картопля, на зернові продукти, такі як рис і цільнозерновий хліб, лише на один день призвела до зниження калію на 21%, вітаміну B6 на 17%, вітаміну C на 11% і клітковини на 10%.

Відео дня

Порівняно з крохмалистими овочами, зернові, як правило, містять менше калію та вітаміну С, але забезпечують більшу кількість тіаміну, цинку та вітаміну Е.

«Багато крохмалистих овочів є хорошими джерелами калію (наприклад, одна середня картоплина забезпечує 15% добової норми]. Споживання зернових замість крохмалистих овочів може ще більше збільшити розрив між рекомендованим і фактичним споживанням калію, — йдеться у дослідженні. Значне зниження споживання клітковини (-10%) також відбулося, коли зернові замінили картоплю.

«Як це часто буває у світі харчування, рекомендації зводяться до балансу, різноманітності та поміркованості… Важливо отримати правильну суміш овочів і зернових і включати як крохмалисті, так і некрохмалисті овочі, щоб забезпечити задоволення потреб як у макроелементах, так і в мікроелементах», — підкреслюється у дослідженні.

Раніше вчені назвали 10 продуктів, які можуть викликати «затуманення» мозку. Серед низ — харчові добавки, алкоголь, цукерки та газована вода, смажена їжа тощо.

Джерело

Новости Украины