І на свята, і без приводу: на Черкащині вірян церков пригощають обідами

Суспільне: Черкаси

На Черкащині парафіян Золотоніської громади пригощає обідами громадська організація "Община циган «Аме Рома»". Готують страви і на церковні свята, і без приводу.

Започаткували таку традицію сім років тому, розповів Суспільному її очільник Володимир Бамбула.

На кухні Центру "Діалог між поколіннями" ромської громади з шостої ранку кипить робота. Одна з кухарок — Любов Кузьменко розповіла, що встигли наварити 90 літрів борщу.

"Ми любимо, щоб багато м’яса там було різного виду, любимо, щоб він гарно червоний був, а не білуватий, щоб всього багато було і до смаку", — розповіла господиня про борщ.

Потім, додала пані Любов, беруться за приготування плову. Використовують казан на понад 20 літрів.

"Заготовлюємо інгредієнти, зелені багато додаємо, перцю болгарського, щоб там було чимало".

Суспільне: Черкаси

Суспільне: Черкаси

Заздалегідь запарюють шість упаковок рису, розповіла Анжела Панченко. Додала: особливих секретів приготування не має:

"Просто готуємо, як то кажуть, із любов’ю і все. Я оце все готую приблизно. Глянула, того мало, а хочеться, аби гарніше було, того більше вкинула і все", — поділилася секретом пані Анжела.

Плов готують у казані на вогнищі, так, пояснюють, він виходить ще смачнішим. Щойно страва готова, представники ромської громади вирушають до однієї із місцевих церков. На подвір’ї накривають столи та частують вірян. До таких доброчинних обідів місцеві вже звикли, чим би не пригощали, усе смачно, розповіла парафіянка пані Галина.

"Ми звикли, нам завжди влаштовують такі обіди на свята, і не на свята також влаштовують", — розповіла пані Галина.

Їжу завжди привозять різноманітну, щоб був вибір, додала місцева жителька Ангеліна Ярмак.

"Для людей малозабезпечених, наприклад, для тих, які ходять до храму, постяться. Я вважаю, це дуже гарна ідея. Є на вибір пісна їжа, є з м’ясом, крута ідея".

Пан Олександр додав: те, що ромські обіди вважають найсмачнішими, знає не з чуток:

"Я знаю, що роми готують найсмачніше у Золотоноші, я працював у школі, де було багато ромів. Був директором. Так що обіди я їхні знаю".

Суспільне: Черкаси

Ідея частувати людей безоплатними обідами виникла сім років тому, розповів голова "Общини циган «Аме рома»" Володимир Бамбула:

"Ми їздили в Ізраїль паломниками в один храм і там люди з казанами пригощали туристів. Я подивився, така гарна ідея, думаю, чого нам не організувати. І організували".

За словами пана Володимира, за раз представники громади частують від 70 до 350 охочих. Таку традицію продовжуватимуть і надалі.

Суспільне: Черкаси

Суспільне: Черкаси

Джерело

Новости Украины