Суспільне Черкаси
Черкащанин Артур Жуковський відтворив не тільки рецепти хліба, який пекли 500-700 років тому, а й технологію його випікання.
На автентичність смаку впливає не так характерна для Чигиринщини хмелева закваска, місцевий мед чи джерельна вода, як борошно, розповів Артур Жуковський.
Артур пояснив: для свого хліба купує борошно від місцевих фермерів – без жодної хімії і перемелене на кам’яних жорнах. Борошно, вода з криниці, холодноярський мед та хмельова закваска — саме такий рецепт хліба, який їли в давнину на Чигиринщині. Саме за ним і випікає буханці в печі черкащанин.
"Це саме такий хліб, який був 500 або навіть 700 років тому. По суті це повна реконструкція старовинного хліба", – розповів він.
Суспільне Черкаси, черкащанин Артур Жуковський, якйи пече хліб за 500-літнім рецептом
Найскладніше, додав Артур, знайти натуральні інгредієнти:
"У цьому селі є людина, яка вирощує складові для борошна, нічим його не обробляє. Важливий момент: це борошно мелеться на кам’яних жорнах при низькій температурі. Воно не нагрівається більш як на 40 градусів, завдяки чому зберігає всі свої корисні властивості".
Суспільне Черкаси, мука, з якої печуть хліб за 500-літнім рецептом
Сорту пшениці, з якого роблять це борошно, додав пекар, близько п'яти тисяч років:
"Це борошно зі спельти, цільнозернове. Воно змелене на кам’яних жорнах. Має потужну клітковину".
Суспільне Черкаси, хліб, спечений за 500-літнім рецептом,Чигиринщина, 2023 рік
Перед тим, як опиниться в печі, тісто має підійти. На це, пояснив пекар, треба близько доби.
Старовина завжди його цікавила, каже пекар. А коли захопився здоровим харчуванням, вирішив відродити давнє ремесло випікання хліба. Перш ніж отримати ідеальний буханець, довелось перевести до сотні кілограмів тіста.
Суспільне Черкаси, піч у селі на Чигиринщині, 2023 рік
Суспільне Черкаси, черкащанин Артур Жуковський, якйи пече хліб за 500-літнім рецептом
"Бабуся мені розповідала, вчився у людей. В мене не було прямо такого майстра, який би передав би мені науку. Я просто то в того вчився, то в того. Ну і досвід", – зазначив він.
Такий хліб, розповів Артур Жуковський, не пліснявіє, а лише черствіє. Саме це є показником його натуральності.