«Як кисіль, тільки більше клопоту»: у селі на Чернігівщині готують квашу, яку визнали культурною спадщиною області

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Жителька села Ряшки Надія Вовнянко. Суспільне Чернігів"Готували її майже в кожній хаті. Це були часи, коли був голодомор, післявоєнна розруха і нічого було їсти. Виживали хто як міг", — розповіла жінка.

Надія пригадує: у себе на кухні востаннє готувала квашу у вересні минулого року. Робить це нечасто, бо традиційне приготування займає близько 15 годин.

Піч, в якій готують квашу. Суспільне Чернігів

"Як оце фруктового киселю хочеться так інколи — ягідний, фруктовий кисіль, отак і кваша. Тільки коло неї більше клопоту".

Один із головних інгредієнтів — цукровий буряк, розповідає Надія. Вона його виростила сама.

"Беремо цукровий буряк. Чистимо його, кришимо на шматочки довільної форми. Кладемо у горщик та заливаємо водою і ставимо до печі, до вогню".

Інгредієнти для традиційної ряшківської кваші. Суспільне Чернігів

Середній час приготування сиропу з цукрового буряку — від години до півтори, пояснює господиня. Поки він готується, робить основу для закваски.

"Житнє беру борошно і гречане. З розрахунку — на літр сиропу 100 грамів борошна".

До готового сиропу жінка додає борошно. Виходить закваска.

Процес приготування кваші. Суспільне Чернігів

"Малими порціями будемо вливати та ретельно розмішувати, щоб не було комочків. Додаємо дрібку солі для балансу смакових якостей і вливаємо в макітру".

Готову закваску ставить у тепле місце на 10-12 годин. За цей час суміш має набути консистенції рідкої сметани, пояснює жінка. На цьому ж етапі до закваски додаються ягоди.

Надія Вовнянко готує квашу. Суспільне Чернігів

Наприкінці закваску з ягодами знову ставлять до печі.

"Щоб воно усе переварилося, вмліло, впріло. На годинку-півтори. Зразу до вогню. Потім відсовуємо до жару. І слідкуємо, щоб наша кваша не втекла".

Готова до вживання кваша на столі. Суспільне Чернігів

У липні минулого року Надія Вовнянко презентувала ряшківську квашу на засіданні експертної комісії у Чернігові. Після цього страву внесли до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини.

***

Допоможіть нам стати кращими, розповівши про свій досвід користування сайтом Суспільного. Пройдіть це коротке опитування, воно займе до п'яти хвилин вашого часу. Дякуємо!

Читати ще

Читати ще

Страва зі 100-річною історією: «Березинські балабони» визнали культурною спадщиною Чернігівщини

Новости Украины