Як торгують на ринках Чернігова у спеку, чи безпечно там купувати продукти

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Андрій. Суспільне Чернігів

Натомість місцевий житель Микола каже:

"Боюсь купувати. Боюсь отруїтись. Боюсь".

Микола. Суспільне Чернігів

Приватна підприємиця Олена Андрущенко продає тут м’ясо. Каже, в таку спеку, коли є електрика, тримає його в холодильній вітрині.

"Для того часу, коли відключають світло на три години, я маю холодильнички такі, які купила в магазині. І я їх під м’ясо підкладаю, воно гарно тримає холод. І, якщо у звичайний день ми працюємо до п’ятої-шостої години вечора, то тепер до 13:00 і додому. І м’яса беремо трошки: так, щоб продатися і спокійно піти додому", — розповідає Олена Андрущенко.

Олена Андрущенко. Суспільне Чернігів

Як запевняє відповідальна за ярмарок на Ремзаводі Олена Тараненко, на цьому ринку при зберіганні продуктів дотримуються всіх вказівок санітарних лікарів.

"Хто приїжджає з м’ясом — у всіх морозильна камера. Поки світло є — ми дозволяємо торгувати. Якщо закінчується світло, бувають такі періоди, що його немає по п'ять-шість годин — ми закінчуємо. Взагалі, ми сказали, що наш ярмарковий захід працює максимум до 13:00", — каже Олена Тараненко.

Олена Тараненко. Суспільне Чернігів

Натомість місцевий житель Олександр Гашпар на своїй Facebook-сторінці розповідає протилежне.

У суботу 13 липня, коли, за його словами, о другій годині дня температура повітря була 35 градусів, на ярмарку на Ремзаводі він зробив світлини — на них м’ясо та ковбаси зберігаються без холодильника.

Точка продажу м’яса на Ремзаводі 13 липня 2024 року. Фейсбук Олександр Гашпар"Я підійшов, у продавчині спитав, як це називається, коли продається товар без холодильників. Вона сказала, що вона не має до цього жодного стосунку: у неї є керівництво, вони її привезли, дали товар і все — вона продає. Так само поруч там продавали м’ясо. Холодильник стояв чи вимкнений, чи неробочий, а поруч була кров’яна ковбаса, накрита сіточкою, сало і залишки м’яса. Це я спостерігаю вже не вперше", — каже Гашпар.

Олександр Гашпар. Суспільне Чернігів

За його словами, він неодноразово звертав на це увагу продавців. Проте правила зберігання продуктів там й досі ігнорують.

"Я вважаю, що це неправильно, що це наражання людей на небезпеку, тому що пів години під таким пекучим сонцем, плюс там розташовані ці арматури на асфальті, то це створює безпосередню загрозу життю і здоров’ю людей, які там купують ці товари", — вважає Олександр Гашпар.

Стихійна торгівля на вулиці Льотній та біля "Привокзального ринку"

На одній із точок стихійної торгівлі, що на вулиці Льотній, люди продають молоко та сир з багажників автівок. У когось продукти лежать просто на землі.

"Все гарно. І маленькі діти п'ють молочко. Ми ж зберігаємо його, охолоджуємо, а тоді веземо", — каже продавчиня Людмила.

Людмила. Суспільне Чернігів

Протидією стихійній торгівлі у Чернігові займається відділ муніципальної варти.

За словами начальника цього відділу Дениса Короля, вони кожного дня проводять рейди.

"Багато таких місць локаційних по Чернігову. Найпроблематичніше — це біля "Привокзального ринку", тому що там багато цієї торгівлі. І там так вона розташована, що люди не можуть пройти, вимушені йти по проїжджій частині. У минулому місяці, мабуть, було складено більше сорока протоколів", — коментує Денис Король.

Денис Король. Суспільне Чернігів

Зразки продуктів, які привозять на офіційні чернігівські ринки, перевіряє відділ ветеринарно-санітарної експертизи регіональної лабораторії Держпродспоживслужби, каже його завідувачка Світлана Шевченко.

"У нас в місті працює зараз шість лабораторій ветсанекспертизи. Це "Центральний ринок", "Нива", "Хітринок", "Привокзальний ринок" і ринок "На Бойовій". Всі інші ринки в нас вважаються стихійними, — пояснює Світлана Шевченко.

Світлана Шевченко. Суспільне Чернігів

Завідувачка каже, їх відділ не має повноважень накладати штрафи за порушення правил зберігання продуктів на офіційних ринках. Вони можуть звернутись з попередженням до адміністрації ринку. Також вона не радить людям купувати продукти у місцях стихійної торгівлі.

"Там може продаватись будь-що, будь-якої якості. Неперевіреної, без проведеної експертизи. Як мінімум (наслідки, — ред.) можуть бути кишкові розлади. А так це може бути: від риби — ботулізм, від яєць — сальмонельоз, ешерихіози і дуже багато інших хвороб, від яких будуть дуже неприємні наслідки", — зазначає Світлана Шевченко.

Центральний ринок

На "Центральному ринку" м’ясо продають в окремому павільйоні з кондиціонерами. За словами продавців, світло їм не відключають.

"Холодильник працює, кондиціонер працює. М’ясо завжди свіженьке і ловеньке. В нас — красота!", — хвалиться продавчиня Оксана Олексієнко.

Оксана Олексієнко. Суспільне Чернігів

Продавчиня Олена Гунченко торгує в молочному павільйоні. Жінка каже: перед продажем охолоджує молоко і сир у колодязі:

"Що вдома зробимо — на тому й все. Намагаємось швидше продати. Жарко, ви ж самі бачите".

Олена Гунченко. Суспільне Чернігів

Відвідувачка ринку Олена Григорівна зізнається:

"У мене є одна така людина, в якої я беру молочні продукти. Але сьогодні довелось взяти інше, бо її немає. А взагалі тільки в неї беру".

Олена. Суспільне Чернігів

Інший відвідувач ринку Дмитро Руденко каже:

"50 років купляю і все нормально".

Дмитро Руденко. Суспільне Чернігів

За словами Дениса Короля, чернігівцям, які стали свідками стихійної торгівлі або неналежного зберігання продуктів, треба звертатися до міського колцентру.

Муніципальна варта зможе зафіксувати правопорушення, рішення ж про накладення штрафу прийматимуть адміністративні комісії.

За порушення правил торгівлі загрожує від 340 до 1300 гривень штрафу.

Читати ще

Читати ще Чернігівщина більше почала експортувати олію: як вплинула широка війна на зовнішню торгівлю та що кажуть підприємці

Новости Украины