За інформацією: Суспільне Тернопіль.
Михайло Кузів вищує кавуни. Суспільне Тернопіль
76-річний Михайло Кузів зі Скородинців, що на Тернопільщині, вирощує кавуни. Займається цим понад 10 років. Щороку за сезон збирає до двох тонн кавунів. Каже, найбільша ягода, яку йому вдалося виростити, мала вагу 12 з половиною кілограмів. Про особливості догляду та те, як вибрати стиглого кавуна він розповів Суспільному.
За словами Михайла Кузіва, раніше він був сільським головою, а зараз працює на землі. На власному господарстві вирощує кавуни. Засіяв ними 10 сотих городу.
"Бажано, щоб був після озимої пшениці грунт, тому що після озимої пшениці там менше шкідників. Ну і на одному місці кавуни не повинні бути більше, як два рази. Бажано сівозміну робити через три роки. Якщо їх два-три роки тримати на одному місці, то вже багато тих шкідників і вони не дають такого плоду, як треба. Треба щоб міжряддя було не менше метра і кавун від кавуна теж на метр, ніби в шахматному порядку".
Михайло Кузів на своєму полі. Суспільне Тернопіль
Чоловік каже, кавуни потребують догляду.
"Кавуни треба пильнувати, треба їх грасувати, треба сапати. Я кавуни, наприклад, сапаю по 3-4 рази. Минуло 2-3 неділі і вони знов забур’янилися, я знов їх сапаю".
Чоловік поле бур’яни. Суспільне Тернопіль
Щоб рослина добре плодоносила, важливо також заздалегідь заготувати підживу, Михайло каже, використовує тільки натуральні добрива. Їх заготовляє власноруч.
"Підживу я переважно заготовляю ще 2-3 роки перед тим, як маю її вносити. Я беру звичайний гній коров’ячий. Вивожу туди, де через 2-3 роки мають бути кавуни. Я його там висипаю. З нього робиться такий перегній, що він вже сипучий. Тоді де я маю садити кавун, сантиметрів 20-30 перед тим, даю добру жменю того перегною. І коли дощ, воно собі помаленьку просочується і підпливає під кавуни. Хімії я взагалі ніякої не використовую".
Кавуни. Суспільне Тернопіль
Також кавуни треба постійно підливати.
"Кавуни потребують дуже багато вологи. Корінь має десь метр углиб і шість квадратних метрів забирає території. Підливаю просто шлангом, а потім, рівці саджені на метр, я попри один край і попри той таким плужком зроблю рівець і такий заплив до кожного кавунчика. Кидаю з бочки шланг, вода по тому рівчаку тече і запливає до кавунів. Кавуни треба якомога більше підливати, їм забагато не буде".
Михайло Кузів. Суспільне Тернопіль