За інформацією: Суспільне Вінниця.
Лимон, який вирощує жінка. Суспільне Вінниця
Тропічні фрукти Альона вирощує у себе в садибі: як у теплиці, так і на відкритому ґрунті. Урожай збирає двічі на рік.
Теплиця з тропічними фруктами у садибі Альони Раку. Суспільне Вінниця
Інжиру, який вирощує у теплиці, близько 5 років. Перший живець жінка привезла з відпочинку.
"Сортів у нас є 5-6. Це ми були з чоловіком були на Закарпатті, то з нами там живцями поділилися. Доволі гарний сорт. Ми його і надалі культивуємо, бо він вподобав нашу територію. Проблема в тому, що інжир у наших регіонах вимерзає за зиму, тому основне завдання — зберегти пагони. Інжир дає два урожаї. Доволі непримхлива рослина, єдине — це морози. Вона росте практично самостійно", — розповіла Альона Раку.
Інжир, який вирощує жінка. Суспільне Вінниця
За правильного догляду врожай інжиру можна збирати двічі на рік. Перший урожай — у липні-серпні, другий — у вересні та на початку жовтня.
Альона Раку у теплиці з інжирем. Суспільне Вінниця
"Перший урожай називається бреби — це плоди, які на пагонах того року. Другий урожай буде формуватися на ось цих зелених. Він дуже солодкий. Єдине, його дуже люблять комахи. Якщо вчасно урожай не збереш, то мурахи перші його з’їдять".
Ділянка, на якій вирощують тропічні фрукти. Суспільне Вінниця
Інжир Альона Ракувирощує не лише у теплиці, а й у відкритому ґрунті. Торік посадили 45 кущів, і вони непогано перезимували.
"Тут, на цій території, у нас посаджено 45 корчів у відкритому ґрунті. На зиму ми його пригинаємо і накриваємо агроволокном. Знімаємо його аж зараз, зазвичай трохи раніше, але цей рік були прохолодні дуже ночі. Зараз відкриваємо, потім поливаємо, удобряємо. Він пішов вже гарно у ріст, і ось на цих зелених пагінцях вже буде урожай".
Альона Раку на земельнйі ділянці. Суспільне Вінниця
Окрім інжиру, біля будинку господині ростуть цитрусові, а також папая та маракуя.
"Є у нас три сорти лимонів, є два сорти мандаринів, апельсини, є кумквати, лаймквати і є цитрони. Також є у нас гранати, маракуя, є маленька папая. Побачимо, як в кінці року вони себе покажуть. Найбільше я люблю кумквати, вони найбільше дають плодів. З одного деревця можна до двох кілограмів зібрати. Ще люблю лимон Мейєра, вони хоч і маленькі, але смачні, і їх також багато. Ще дуже люблю маракую. Вона у нас у відкритому ґрунті зимує. І також гарний урожай показує", — розповіла Альона.
Альона Раку нарізає вирощений лимон. Суспільне Вінниця
За її словами, цитрусові — рослини доволі капризні. Влітку їх треба рясно поливати, а взимку переносити в приміщення з низькою температурою.
"До цитрусових ми прилаштувалися, бо вони доволі капризні. Їх шкідники полюбляють, особливо павутинний кліщ та щитівка. Але методом спроб та хиб ми зрозуміли, що вони хочуть прохолодної зимівлі. Це має бути температура не менше 10 градусів, але не більше 15, щоб не було жарко. Період спокою їм потрібно давати хоча б два місяці. На літній період вони в нас тут, ми їх накриваємо сіткою для затінку, а на зимній період ми їх ховаємо у напівпідвальне приміщення, де температура взимку менш як 5 градусів не буває, і там ми ще їм додаємо освітлення".