За інформацією: Суспільне Вінниця.
Працівниця закладу вибирає огірки на ділянці. Суспільне Вінниця
Начальниця відділу освіти, молоді та спорту у Калинівській громаді Галина Фурман розповіла, що власні городи та садки, заготівля овочів, фруктів та ягід дозволяють здешевити вартість харчування дітей. Все роблять з дотриманням норм та правил.
"У нас 19 закладів загальної середньої освіти, 9 філій і 18 закладів дошкільної освіти. В закладах середньої освіти навчаються понад 5 тисяч діток, в закладах дошкільної освіти — 1210. Все це роблять і морозять, і роблять кваснину згідно з технологічними картами, що є безпечним, і, звісно, це є зменшенням навантаження на бюджет", — сказала Галина Фурман.
Село Бережани
На земельній ділянці сільського ліцею у Бережанах цьогоріч гарний врожай, розповів директор закладу Вадим Кіт.
"20 соток ділянка. Ми садимо тут овочі: буряк столовий, морква, огірок, кабачок, картопля. Цієї городньої ділянки вистачає до нового року повністю харчувати та навіть й більше. А після — нам допомагають батьки", — сказав Вадим Кіт.
Квашені огірки та кабачки. Суспільне Вінниця
За словами кухарки Інни Марчук, гарно вродили огірки — лише встигай вибирати. Жінка готується засолювати вирощену городину.
"Ми робимо кваснину постійно. В нас їдять дітки. Відколи війна — передаємо хлопцям на передову. І кабачки так само квасимо", — сказала Інна Марчук.
Вирощують овочі й у закладі дошкільної освіти в Бережанах.
"Купленого немає нічого. Все трошки по городах, в нас є своя земельна ділянка. Приблизно 25 банок трилітрових і 5 відерних бутлів ми заквасили огірки. В морозилку морозили вишню, малину, смородину, порічки. Все, щоб дітки мали", — сказала кухарка дитсадка Юлія Фалатюк.
Працівниці закладу квасять огірки. Суспільне Вінниця
Заклад має також свій садок, де ростуть фруктові дерева та кущі малини й ліщини.
"У нас є і груші, і яблука, і вишні, абрикоси, сливи. Щороку збираємо врожай і заготовляємо для наших діток на зиму", — розповіла директорка закладу дошкільної освіти Людмила Чуйко.
Працівники закладу квасять огірки. Суспільне Вінниця
Село Черепашинці
Другий місяць триває заготівля на зиму і в Черепашинецькому ліцеї. Нині тут квасять огірки. Морозильні ж камери вщент заповнені зеленню та ягодами.
"Сьогодні ми будемо морозити аличу для компоту, для наших діток. Заморозили ми вже вишні, малину. Цього року вродило дуже багато вишень", — сказала помічниця кухаря ліцею Раїса Семенчук.
Місто Калинівка
Свій город має і Калинівська гімназія. Все, що вирощують, допомагає урізноманітнити щоденне меню для школярів, сказала директорка закладу Олена Костюк.
"Квашений огірок можна лише раз в тиждень дати. Ми додаємо його до вінегретів, додаємо в салат (квашений огірок, свіжа капуста і цибулька), до розсольнику. Заморозили 2 відра дрильованих вишень. Будемо пекти смачні пиріжечки для наших діток, а також струдлики печемо для захисників. Два великих морозильники заморозили чорну та червону смородину. За новим меню, чай з лимоном можна давати раз у тиждень. Нас дуже виручають заморожені ягоди. Один день компот із ягід, наступний – компот із сухофруктів. Варимо кисіль із заморожених ягід", — розповіла Олена Костюк.
Пришкільна ділянка. Суспільне Вінниця
Доглядають за городами техпрацівники та кухарі. Цьогоріч роботи багато, бо вродило все добре, сказала працівниця кухні Наталія Матушевська.
"Ці ягоди потрібно зі стільчиком вибирати, бо вони вродили цього року в нас рясно. Варимо компоти, варимо киселі, кули. Це таке, як джем. Перетирається, додається цукор, потім до млинчиків, до запіканок", — сказала Наталія Матушевська.
Квашені огірки. Суспільне Вінниця
Щороку тут заквашують понад 60 трилітрових банок огірків.
"Кладемо хрін, листочок, гілочку кропу, кладемо два листочки дуба. Щоб були тверденькі. Часничок, лаврове листя, горошком перець", — розповіла працівниця кухні Марина Гладанюк.
Кущі калини. Суспільне Вінниця
За словами Галини Фурман, заготівля городини триватиме до пізньої осені. Зараз — огірки та кабачки, ягоди. Далі почнуть копати буряки та моркву, картоплю, згодом кваситимуть капусту. З першими приморозками піде заготівля калини. Її перетерту з цукром передають і на фронт оборонцям.