За інформацією: Суспільне Вінниця.
Виноградник родини Нежнипапа на Вінниччині. Суспільне Вінниця
Найкраще удобрення, яке існує в природі, на його думку – курячий послід.
"Замочуємо його, розводимо, коров’як так само. Зараз мінеральні добрива досить дорогі і там всеодно є небажаний залишок. Можна застосовувати, але ретельно за цим стежити. При дозріванні використуваємо попіл", — сказав Нежнипапа.
Як розповів чоловік, на виноградну лозу вплинули цьогорічні заморозки. Біля дому виноградник врятували, а ось той, що на полі — вимерз.
"У нас двічі були заморозки. Біля дому ділянка маленька, ми виноград врятували своїм методом. На других виноградниках — половина вимерзла. Третя ділянка — набільша, там не було фізичної можлиості щось зробити. Звичайно урожайність менша. Виноград – така культура, що змінюється, регенерує і швидко відновлюється. На наступний рік дасть повноцінний урожай, якщо за нею доглядати", — сказав Микола Нежнипапа.
Виноград. Суспільне Вінниця
Виноград родина вирощує для себе та на продаж, реалізують гуртовикам. Цьогорічні грона почали зрізати 10 серпня. Триватиме збір до кінця вересня. Ціна за кілограм від 100 гривень і вище.
"Нас вже знають і приїжджають додому з Вінниці оптовики, забирають. Проблем з реалізацією немає, тому що всі хочуть, щоб він був смачний і домашній", — сказала Ольга Нежнипапа.
"Бажання та вміння вирощувати виноград є", — каже Микола Нежнипапа. Їхня родина буде й надалі займатися виноградарством, аби українці їли українське.