Курячі яйця в Україні продаватимуть за новими правилами: що відомо

В Україні зміняться вимоги до продажу курячих яєць – їх поділять за якістю, вагою та зовнішніми особливостями. Проєкт наказу «Про затвердження вимог до курячих яєць» оприлюднило Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Зокрема, проект наказу передбачає низку вимог до продажу курячих яєць, зокрема:

  • сортування яєць за їх якістю та за вагою;
  • штампування яєць;
  • маркування упаковок (контейнерів) та транспортної тари для яєць;
  • маркування контейнерів для промислових яєць та надання інформації споживачеві у разі поштучного продажу яєць;
  • пакування та перепакування яєць;
  • вимоги до записів, які повинні вести оператори ринку.

Крім того, курячі яйця мають поділяти на два класи А та В. Яйця класу А мають бути чистими, з неушкодженою шкаралупою, з малорухливим жовтком без чітких контурів та без сторонніх запахів.

За вагою яйця класу А сортуватимуть за такими категоріями:

  • XL дуже великі: яйця, вага яких становить 73 г та більше;
  • L великі: яйця, вага яких становить 63 г та більше, проте менш як 73 г;
  • М середні: яйця, вага яких становить 53 г та більше, проте менше ніж 63 г;
  • S малі: яйця, вага яких становить менш як 53 г.

Сортування яєць класу А за вагою не будуть обов’язковим для яєць, що постачаються на харчові та/або нехарчові потужності.

До яєць класу В відносяться яйця, що не відповідають показникам якості, зазначеним вимогам вище, а також понижені яйця класу А що більше не відповідають їх показникам якості.

Джерело

Новости Украины