За інформацією: Суспільне Чернігів.
Завідувач лабораторії агропідприємства Геннадій Гайструк. Суспільне Чернігів
Ігор Шкурко говорить, температура ґрунту та картоплі зараз значно перевищує норму. Її контролюють за допомогою спеціального датчика.
"Треба збирати картоплю, коли всередині бульби від 10 до 20 градусів температура. Не більше, не менше бажано не треба копати. Поки температуру я спостерігаю на рівні 27 градусів за Цельсієм".
Керівник агропідприємства Ігор Шкурко. Суспільне Чернігів
Повернутися до збору картоплі планують після 15 вересня, коли спаде температура та пройдуть очікувані дощі, каже фермер. Перший врожай 2024 року вже продали.
"Крупна фракція продавалася від цих сортів, як на товарну картоплю, за ціною 12 гривень з ПДВ. Кілька днів тому у населення скуповували невеликими кількостями за ціною 9-10 гривень. Це краще, ніж торік, тому що тоді було від трьох до п'яти".
Фермер міряє температуру картоплі. Суспільне Чернігів
Ігор Шкурко розповідає, збуватимуть картоплю дрібним фермерам і приватним землевласникам через інтернет-магазини, а також у торговельних мережах. Говорить: ціна, яку вони пропонують, покриває витрати.
"Зараз покупців дуже багато.У цьому році і картоплі менше, населення не могло зробити стільки фунгіцидних захистів від хвороб, як велике промислове підприємство. Чоловіків менше стало, в селі людей менше стало. Дуже дорого це вирощування картоплі виходить".
Картопля на полі. Суспільне Чернігів
Пік ціни на картоплю очікується в лютому, прогнозує фермер Ігор Шкурко. У магазинах вона буде до 30 гривень за кілограм.
За словами директора департаменту агропромислового розвитку Облдержадміністрації Олега Крапивного, цього року на Чернігівщині засадили картоплею 63,6 тисячі гектарів землі. Йдеться й про фермерів, і про селян. До повномасштабного вторгнення ця цифра сягала 72-х тисяч гектарів.
"58 відсотків вже зібрано, близько 600 тисяч тонн картоплі накопано. Прогнозуємо трохи менше, ніж це було у 2023 році. Десь близько мільйона тонн картоплі в цьому році буде викопано Орієнтовно, гривень по 10 картоплю забирають. Звичайно, коли буде масова реалізація, вартість картоплі трохи знижується".
Директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Крапивний. Суспільне Чернігів
Читати ще
Читати ще 1000 кущів на трьох гектарах: як переселенка з Криму вирощує фундуковий сад на Прилуччині