За інформацією: Суспільне Івано-Франківськ.
Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Побут Середньовіччя відтворили на території Пнівського замку у Надвірнянському районі, що на Івано-Франківщині. Відвідувачам продемонстрували приготування страв, популярних на території Галичини, а також провели майстер-класи з ковальства, гончарства і солеваріння.
Про це з місця події повідомляє кореспондентка Суспільного.
На заході відвідувачам готували різні смаколики. Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Історичні реконструкції організували в межах проєкту "Об’єднані спадщиною: збереження історичного спадку фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд у Румунії з метою розвитку туризму", каже його директорка Ірина Новосільська. Цією ініціативою, за її словами, організатори хочуть привернути увагу до збереження культурної спадщини.
"Організовуємо тут виставу для дітей, багато майстер-класів. Маємо свою кухню, щоб кожен мав нагоду почастуватися якимись смаколиками із Середньовіччя", — розповідає Ірина Новосільська.
Майстер-клас із ковальства. Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Майстер-клас із солеваріння на території Пнівського замку провів Олександр Зварчук. Він — співзасновник клубу замку "Краснодвір". Чоловік каже: сіль виварювали як в епоху Середньовіччя.
Майстер-клас із солеваріння. Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Науковий співробітник Музею історії Надвірнянщини Андрій Василів готував крупник. Ця страва, розповідає чоловік, в епоху Середньовіччя була на столі у більшості західних й східних слов’ян.
На вогнищі готували також середньовічний крупник. Фото: Суспільне Івано-Франківськ
"Ми взяли печериці, бо це є гриби пастухів. Білий гриб може вродитися, може не вродитися, а печериці ростуть всюди. Далі — крупа. Бо злакові — перший харч Середньовіччя. Бульба "зайшла" до нас пізніше, її пізніше додали. А далі йде ярина", — говорить Андрій Василів.
За словами співзасновника клубу замку "Краснодвір" Володимира Кравціва, у Середньовіччі українці за допомогою жорен перемелювали пшеницю на борошно.
Відвідувачів вчили перемелювати пшеницю на борошно. Фото: Суспільне Івано-Франківськ
"Функціонал — простий: два круглі камені: знизу один і зверху другий. На камені є невеличкі насічки. І методом тертя воно перетирається, і в нас виходить борошно. Спочатку — грубе зерно, потім воно просіється і буде мука", — каже Володимир Кравців.
Перетирала зерно на борошно й відвідувачка заходу Ірина Пирожук.
"Це — дуже важка праця. Таким методом можна зрозуміти, як колись було складно добувати хліб і готувати", — говорить жінка.