На Вінниччині готують рибу на соломі: страву внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Риба на соломі. Суспільне Вінниця"У нас є така жінка, Тетяна Максимівна, їй ця страва дісталася від мами. На той час вони жили над Дністром, і не було , що їсти, а риба завжди була, тому її готували", — сказала Оксана.

Для приготування потрібна будь-яка риба, спеції, а ще — солома. За словами Оксани, це старовинний рецепт, у родині Гринь рибу таким способом готують понад 200 років.

Риба на соломі. Суспільне Вінниця

Рибу на соломі запікають у печі 40 хвилин. Цю страву пригадує і місцева мешканка Галина Паршенко — її бабуся готувала рибу мало не щодня. З роками рецепт призабувся, однак жінка радо долучилася до його відновлення.

"Бідність не дозволяла інше придбати, а риба це була основна страва, і коли наша бабуся залишилася жити на Дністрі — то ми до неї бігали, аби смакувати рибу", — розповіла місцева жителька.

Риба на соломі. Суспільне Вінниця

Технологію приготування риби на соломі села Наддністрянське внесли до місцевого переліку нематеріальної культурної спадщини 2018 року, цьогоріч, 1 травня — до обласного. Про це розповіла очільниця відділу культури Мурованокуриловецької громади Валентина Веклюк.

Риба на соломі. Суспільне Вінниця

Разом із "Рибою на соломі" до обласного переліку цього року внесли ще одну страву — тушковану картоплю з грибами в горщику. Тепер у списку нематеріальної спадщини області чотири елементи з Муровано-Куриловецької громади, у місцевому — дванадцять.

Риба на соломі. Суспільне Вінниця

Жительки Наддністрянського кажуть, що відновлення страв, приготованих у печі — це не лише про кулінарію, це частина культурної місії. Цьогоріч планують подати технологію приготування риби на соломі до Національного переліку. Поки що елементів нематеріальної культурної спадщини від Мурованокуриловецької громади там немає.

Новости Украины