За інформацією: Суспільне Вінниця.
Риба на соломі. Суспільне Вінниця"У нас є така жінка, Тетяна Максимівна, їй ця страва дісталася від мами. На той час вони жили над Дністром, і не було , що їсти, а риба завжди була, тому її готували", — сказала Оксана.
Для приготування потрібна будь-яка риба, спеції, а ще — солома. За словами Оксани, це старовинний рецепт, у родині Гринь рибу таким способом готують понад 200 років.
Риба на соломі. Суспільне Вінниця
Рибу на соломі запікають у печі 40 хвилин. Цю страву пригадує і місцева мешканка Галина Паршенко — її бабуся готувала рибу мало не щодня. З роками рецепт призабувся, однак жінка радо долучилася до його відновлення.
"Бідність не дозволяла інше придбати, а риба це була основна страва, і коли наша бабуся залишилася жити на Дністрі — то ми до неї бігали, аби смакувати рибу", — розповіла місцева жителька.
Риба на соломі. Суспільне Вінниця
Технологію приготування риби на соломі села Наддністрянське внесли до місцевого переліку нематеріальної культурної спадщини 2018 року, цьогоріч, 1 травня — до обласного. Про це розповіла очільниця відділу культури Мурованокуриловецької громади Валентина Веклюк.
Риба на соломі. Суспільне Вінниця
Разом із "Рибою на соломі" до обласного переліку цього року внесли ще одну страву — тушковану картоплю з грибами в горщику. Тепер у списку нематеріальної спадщини області чотири елементи з Муровано-Куриловецької громади, у місцевому — дванадцять.
Риба на соломі. Суспільне Вінниця
Жительки Наддністрянського кажуть, що відновлення страв, приготованих у печі — це не лише про кулінарію, це частина культурної місії. Цьогоріч планують подати технологію приготування риби на соломі до Національного переліку. Поки що елементів нематеріальної культурної спадщини від Мурованокуриловецької громади там немає.