Кухонну хімію, яка відмиває жир на тарілках та сковородах, нерідко використовують автомобілісти. Вони додають її в силовий агрегат і навіть хвалиться тим, що двигун почав працювати краще.
Експериментатори пишуть, що після таких процедур перестають стукати гідрокомпенсатори, двигун починає працювати тихіше та м’якше. Та й від нагару він очищується.
Тут зазначимо, що агрегат старого автомобіля дійсно потрібно періодично очищати, адже з роками всередині утворюються відкладення та нагар. Вони можуть забити канали, по яких рухається олива.
А ще це «сприяє» поступовому заляганню поршневих кілець. У результаті останні втрачають рухливість, що призводить до появи задирів на стінах циліндрів. Інші симптоми – підвищена витрата пального та моторно оливи.
Щоб від миючого засобу був хоч якийсь ефект, кількох крапель недостатньо.
У заливну горловину треба додати близько 100 грамів «очисника». Тоді двигун дійсно починає тихіше і м’якше працювати. Але варто проїхати кілька кілометрів, як усе повертається у вихідний стан.
Висновок: не варто заливати у двигун авто будь-що. Цей спосіб буде корисний хіба що для «перекупів».
В інших випадках кухонну хімію треба використовувати за призначенням, інакше двигун може вийти з ладу завчасно.