«Ніяк цьому не можемо зарадити»: як на Вінниччині посуха вплинула на врожайність

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Кукурудза, яка посохла на полі. Суспільне Вінниця

На цьому кукурудзяному полі у Стрижавці через аномальну липневу спеку знищено 20% урожаю, розповів агроном сільського підприємства Сергій Заведія. Високі температури припали саме на фазу цвітіння.

"Все, що планувалося внести по технології в плані живлення, захисту, позакореневого живлення, все внесли вчасно. Під час цвітіння кукурудзи спостерігались аномально високі температури. При невеликій кількості вологи це буде спричиняти недозапилення качана. І недозернистість качана. І від цього варто очікувати зменшення урожаю. Це впливає негативно на рослину, на що ми ніяк не можемо вплинути й ніяк цьому зарадити", — сказав Сергій Заведія.

Кукурудза. Суспільне Вінниця

Під кукурудзою тут 590 га. 10% посівів згоріли повністю.

"Отак, як ви бачите під лісосмугами, дорогами, є така ситуація. Тут ми не зможемо нічим поправити ситуацію. Якщо опадів не буде, навіть якщо температура знизиться — цей процес сповільниться".

Негативно спека вплинула і на посіви соняшника, сказав Сергій Заведія. Через брак вологи рослина передчасно скидає листя.

"От ви бачите на полі, як скидає листя соняшник. Відповідно йде неякісний процес фотосинтезу, відповідно це вплине на кількість зерна в кошику. На масу тисячі зерен, на олійність. Ми будемо втрачати врожай і втрачати в коштах, які планували отримати після збору соняха на даному полі".

Сергій Заведія на соняшниковому полі. Суспільне Вінниця

Невтішні прогнози на Вінниччині й щодо урожаю сої та цукрових буряків, розповів Олександр Корнійчук.

"Бачимо, що на цій рослині ті бобики, які мали сформуватись у нижньому ярусі, вони облетіли. Рослина скидає за дефіциту вологи й підвищених температур. Середній ярус сформувався, але неповноцінно. Верхній шар у стадії цвітіння. Але не факт, що ці квітки перетворяться на плоди. Засуха призвела до того, що в ґрунті не вистачало вологи. А це період надзвичайно відповідальний у цукрового буряка, бо в цей період максимально наростає коренеплід і відповідно збільшується цукристість коренеплоду", — сказав Корнійчук.

Соняшники. Суспільне Вінниця

За його словами, цьогорічний врожай уже не врятувати. Тож, аби наступного року ситуацію покращити, науковець радить аграріям переглянути підходи до вирощування агрокультур.

"Треба враховувати підбір гібридів, систему живлення, захисту. Цілий комплекс технологічних питань", — сказав Олександр Корнійчук.

Новости Украины