За інформацією: Суспільне Чернівці.
Юрій Кваснюк готує каву. Суспільне Чернівці
Чернівчанин Юрій Кваснюк — національний чемпіон України в обсмажці кави. Цьогоріч він представляв Україну на міжнародному рівні у США. Зараз Юрій працює на одному з виробництв у місті, де обсмажують кавове зерно. Суспільне Чернівці розповідає що таке кавові чемпіонати та як у світі популяризують переможців.
Спочатку смажив каву для себе
Юрій Кваснюк зацікавився кавою 9 років назад, коли працював баристою. Тоді почав займатися лате-артом — малюнком спіненим молоком у чашці кави. У Чернівцях Кваснюк також брав участь у локальних заходах, де учасники змагались в малюнках. Згодом Юрій почав цікавитися, як можна вплинути на смак готової кави через процес обсмажки.
"Спочатку я смажив для себе, вчився. Просив обсмажчиків розказати мені більше для того, щоб я розумів, як я можу більше повпливати на чашку не тільки за баром. Коли я тільки починав працювати, то обсмажчики ніколи не мали справу з кавою за баром. І коли я прийшов, то давав багато рекомендацій, що можна змінити, як повпливати далі на смак, мені стало просто подобатись", — розповідає Кваснюк.
Юрій Кваснюк готує каву. Фото: Юрій Кваснюк
Як проходить чемпіонат з обсмажки кави
Піти на національний чемпіонат Юрій мріяв від початку роботи в кавовій галузі. Перед цим потрібно пройти відбір, а переможець представлятиме країну на світовому рівні. Під час чемпіонату учасник отримує каву, яку має посмажити на різних ростерахПрилад для обсмажки кави та спрогнозувати смак кави, обсмаженої на різному обладнанні. Судді оцінюють учасників за відповідністю готової кави описаному смаку.
Юрій Кваснюк на чемпіонаті з обсмажки в США. Фото: Юрій Кваснюк
На своєму першому чемпіонаті з обсмажки Юрій Кваснюк зайняв шосте місце. Розповідає, тоді був одним з наймолодших учасників і займався обсмажкою зерна тільки півтора року. Вже на другому чемпіонаті, який відбувся цього року, Кваснюк зайняв перше місце та представляв Україну на міжнародному рівні серед учасників з понад 20 країн. У США, де проходив чемпіонат, Кваснюк не переміг та зайняв 20 місце. Розповідає, на подібному обладнанні він працював лише один раз. Проте, насамперед такі заходи цінні спілкуванням з іншими учасниками та обміном досвідом.
"Кава від чемпіона"
У одній з кавʼярень Чернівців Юрій Кваснюк деколи готує за баром "каву від чемпіона". За словами національної координаторки організації Speciality Coffee Association, яка проводить такі чемпіонати, Крістіни Гавриш, українських чемпіонів знають у світі та впізнають на різних заходах. Проте, заклади не так популяризують українських фахівців, як це роблять у світі.
Брошура в закладі, де Юрій Кваснюк деколи готує каву. Суспільне Чернівці
"В аеропорту в Індонезії стоїть силует з картону їхнього чемпіона біля кавʼярні. Він амбасадор закладу і всі знають його в обличчя. Записатися до нього в кавʼярню ми не змогли: ми приїхали першого травня, а найближчий запис був на 28 травня. Просто прийти та випити еспресо від нього нереально", — розповідає Гавриш.
Крістіна Гавриш каже, такі чемпіонати у світі також спосіб нагадати іноземцям про повномасштабне вторгнення в Україні. Залежно від регіону, люди можуть знати небагато про російсько-українську війну і це можливість розповісти про вторгнення Росії світу, розповідає Юрій Кваснюк. Так він спілкувався з учасниками світового чемпіонату та розповідав більше про вторгнення.
Читати ще
Читати ще
Еспресо може коштувати до 100 грн: чому дорожчає спешелті кава й як це впливає на бізнес у Чернівцях
Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]