За інформацією: Суспільне Вінниця.
Консервація для українських захисників. Суспільне Вінниця
Для приготування консервації кухарка Марина Ладанюк ретельно вибирає огірки на шкільному городі гімназії міста Калинівка. За 10-15 хвилин вона наповнює повну миску свіжих овочів.
"Маємо свій город. Садимо буряки, моркву, огірки. Цього року гарний врожай на огірки. Хоч і спекотно, але огірки гарні. Вистачить і для захисників, і для діток," – розповіла Марина Ладанюк, кухарка Калинівської гімназії.
Кухар Марина Ладанюк вибирає огірки на шкільному городі гімназії міста Калинівка. Суспільне Вінниця
Спочатку липня в гімназії наквасили 60 трилітрових банок огірків. Але це лише частина консервації, яку приготували цього року, зазначила директорка Калинівської гімназії Олена Костюк.
"За липень закатали 220 банок різної консервації: кабачкову ікру, мариновані кабачки, солянку з томатом та кисло-солодку мариновану капусту з морквою," – розповідає Олена Костюк.
Консервація для українських захисників. Суспільне Вінниця
В їдальні Писарівського ліцею Калинівської громади також кипить робота. Зібрані ягоди та фрукти готують до сушіння, а помідори й огірки квасять. Директорка Руслана Костенко розповіла, їжа готується як для школярів, так і для оборонців.
"Ми готуємо до тисячі різних банок – від півлітрових до трилітрових, а також у відеречках. Стараємось, як і всі інші заклади," – поділилася Руслана Костенко.
Консервація для українських захисників. Суспільне Вінниця
На кухні закладу дошкільної освіти села Уладівське сьогодні переробляють до 200 кілограмів овочів та фруктів. Квасять помідори, огірки та літні сорти яблук. Директорка закладу Олена Костюк зазначає, що більшість овочів надходить з місцевих городів.
"Левова частка цих помідорів з наших городів та присадибних ділянок. Працівники закладу та жителі села долучилися до цієї акції," – розповідає Олена Костюк.
Консервація для українських захисників. Суспільне Вінниця
Приготовані овочі квасять у п’ятилітрові відеречка з листівками вдячності для захисників. Тут майже кожна знає, як це – чекати близьку людину з фронту. Валентина Пархонюк, кухар закладу, в її родині двоє братів воюють на Донеччині. Вихователька Ольга Гончар також зазначила, що її чоловік на війні, і військам потрібна турбота.
Консервація для українських захисників. Суспільне Вінниця
Готують для оборонців з перших днів повномасштабного вторгнення Росії. За словами Олени Костюк, коли військові телефонують чи надсилають фото з усмішками, це мотивує найбільше.
"Щоб вони пам’ятали, що ми про них не забуваємо і вдячні їм за їхній подвиг та мужність," – додала Олена Костюк.
"Дякую дівчата вам за ваші невтомні ручки. Дякую за самовідданість та всю вашу працю. Ви вносите свою частинку в перемогу. Велике вам дякую. Слава Україні!" – додала Галина Мед.
Консервація для українських захисників. Суспільне Вінниця
Освітяни Калинівської громади щотижня передають приготоване на фронт. Костюк додала, що діти часто розповідають про дзвінки від батьків з передової, які дякують за смачні страви.