«Помідорний магнат»: на Чернігівщині хлопець вирощує майже 300 сортів помідорів

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Вадим Гавриленко. Суспільне Чернігів

Хлопець почав цікавитися вирощуванням овочів із дитинства, збирав насіння з усієї України, купував сорти, гібриди, цікавився агротехнікою.

"Якраз було дистанційне навчання, тому що починався ковід, 2020 рік. Я зранку роблю уроки, сиджу в зумі, а потім на помідорах — висадка, прополювання, обробка".

Зараз Вадим здобуває спеціальність агронома в Національному університеті біоресурсів природокористування України.

"Моя діяльність дуже допомогла мені зараз у навчанні, тому що багато основ я навчився сам".

Вадим Гавриленко в університеті. Вадим Гавриленко

Стипендію він також витрачає на улюблену справу.

"Хотілося назбирати на права, на машину тощо. Але насправді все йде на город. Добрива, підв'язка, шпагати, нові сорти. Мене називають «Помідорний магнат». І мені це подобається".

Хлопець каже, він не має на меті вирощувати тисячі кущів.

"Ми можемо з куща зібрати від 3 до 5,5 кг в середньому. В основному це 4,5 кг із куща. Якщо у нас 220-230 кущів, ми вже отримуємо майже тонну вражаю".

Помідори, які вирощує Вадим Гавриленко. Вадим Гавриленко

За словами Вадима Гавриленка, найстрашніше для овочівників — це хвороби рослин.

"Якщо буде хвороба, не допоможе вже нічого. Дуже важко вилікувати, тому всі мої заходи зараз спрямовані на те, щоб унеможливити розвиток хвороб. Це —обприскування, підв'язка".

Вадим Гавриленко обприскує помідори. Суспільне Чернігів

Хлопець радий, що пішов навчатися на агронома.

"Зараз часи змінюються, і кожен обирає те, що йому до душі. Я вважаю, що це правильно, тому що мають бути і айті-фахівці, і фахівці в галузі права, медицини тощо. Кому що цікаво, тому що, якби мені це було не цікаво, я думаю, у мене б не було вражаю і таких гарних рослин".

Вадим Гавриленко каже: через те, що на півдні України частина територій окупована російською армією, то овочівництво там стало недоступним. Тому Чернігівщина в цьому випадку має великий потенціал.

"Багато в нас доступної вологи й доволі велика сума активних температур. Тобто томату вистачає кількості теплої вологи, щоб сформувати повноцінний врожай. І я вважаю, що в майбутньому аграрний сектор дуже зміниться. Чернігівщина стане доволі популярною у вирощуванні овочів, а саме пасльонових культур".Читати ще

Читати ще

Корінь – в суп чи на варення, листки – для голубців: на Чернігівщині вивели перший вітчизняний сорт їстівного лопуха

Новости Украины