За інформацією: Суспільне Тернопіль.
У Тернополі ветеран сублімує їжу. Суспільне Тернопіль
Ветеран війни Віталій Шепель у Тернополі понад рік займається підприємництвом. Чоловік сублімує https://slovnyk.ua/index.php?swrd=сублімуватипродукти – це овочі, фрукти і трави. Також він виготовляє сублімовані батончики. Бізнес розпочав після того, як демобілізувався зі Збройних сил України.
Зараз Віталій Шепель закладає трави для сублімації.
"Сублімація – це технологія зберігання продукту. Коли при вакуумі при низьких температурах продукт сушиться, з нього виходить лише волога, але при цьому не розриваються міжклітинні зв’язки. Тобто продукт зберігає користь, вітаміни, аромат, колір, смак повністю все зберігається. Трави ми сушимо, щоб додавати в наші протеїново-вітамінні коктейлі, а також капсулюємо і передаємо нашим захисникам на фронт, які мають певні проблеми зі здоров’ям".
Віталій Шепель показує сублімовану їжу. Суспільне Тернопіль
Віталій зазначив, що до того, як розпочати свій бізнес, служив у лавах Збройних сил України, був спецпризначинцем. Тепер демобілізувався.
"Я пообіцяв побратимам, що підготую їм бізнес. Ми подивилися, що ніша переробки досить вільна, ми почали вивчати цей напрямок і найбільше нам сподобалось технологія зберігання продукту, як сублімація".
Сублімована їжа, яку виготовив Віталій Шепель. Суспільне Тернопіль
Підприємець розповідає, обладнання купив за грантові гроші – 20 тисяч євро.
"У нас налагоджений повний цикл виробництва: від обробки продукту і підготовки його, до сублімації і пакування. У нас є овочерізка, яку ми придбали за грант, шокова заморозка, морозилка, де ми доганяємо продукт до мінус 40 градусів за короткий термін, є сублімаційна сушка".
Чоловік розповів, як сублімує гарбуз:
"Сублімований гарбуз повністю зберігає всі свої корисні властивості. Він смачний, він концентрує смак. Термін зберігання може бути рік, два, три".
Сублімовані гарбуз, полуниця і кукурудза. Суспільне Тернопіль
З фруктів Віталій також виготовляє сублімовані батончики.
"Спочатку ми сушили лише ягоди і фрукти, але ми хотіли зробити повноцінний продукт і разом з нутріціологом розробили новий унікальний продукт. Наразі розробили шість смаків, але в нас в розробці є ще чотири смаки. Ми вже їх завершуємо тестувати. Собівартість кожного батончика близько 25 гривень. Значна частина собівартості – ціна упаковки й електроенергії".
Віталій розповів з якими труднощами зустрівся під час ведення бізнесу.
"Найскладніше те, що йде війна і є її наслідки. Це відключення світла, а я у своїй діяльності дуже залежний від світла. Тобто, якщо у мере переривається процес, то потрібно все викидати. Друга проблема – зараз дуже низька купівельна спроможність населення".
Сублімовані овочі і фрукти. Суспільне Тернопіль
Продукти, які виготовляє, чоловік продає у магазинах в Тернополі та Києві. Розповідає, зараз у нього працює однин найманий працівник. В майбутньому планує орендувати ще одне приміщення, щоб розширити свій бізнес.