За інформацією: Суспільне Тернопіль.

Олена Різник і Віта Білоус із різдвяними оберегами — павуками й дідухами. Суспільне Тернопіль
Майстрині з Бережан на Тернопільщині Олена Різник і Віта Білоус виготовляють різдвяні обереги — павуки та дідухи. Також навчають цього інших. За словами Віти Білоус, такі майстеркласи з кожним роком стають популярнішими.
Про традиційні різдвяні прикраси майстрині розповіли Суспільному.
"Павук — це різдвяний ткач"
Віта Білоус і Олена Різник мають свою етномайстерню. Вони вчать усіх охочих робити різдвяні обереги з соломи своїми руками. Віта Білоус свого першого павука зробила два роки тому. Солому замовляла, а виготовляла оберіг по відео з інтернету.

Матеріали для виготовлення павука. Суспільне Тернопіль
"На той час у мене не було поняття, як правильно робити павука. Робила, як було в інструкції. А тепер розумію, що павука можна скласти такого, як хочеш. Головне — має бути октаедр центральний, а до нього кріпляться інші. На виготовлення одного павука потрібно приблизно годину, може бути й більше. Все залежить від того, наскільки багатим вдасться павук", — сказала Віта.

Віта Білоус з нитками перед початком роботи. Суспільне Тернопіль
Солому для оберегу заготовляють із середини літа. А потім ріжуть на шматки різної довжини. Щоб виготовити павука, розповідає Віта, окрім соломи потрібні також нитки та голки.

Порізана соломка для роботи. Суспільне Тернопіль
"На майстеркласи ми бермо вже заздалегідь заготовлену солому, нарізану на шматки різних розмірів — є велика, є меншого розміру. Також нам потрібні голки, у мене 18 сантиметрів довжиною, а також є менші, все залежить від розміру соломин. Нитки, якими будемо приплітати все, можуть бути різними, головне, аби були міцними. І також гострі ножиці", — говорить Віта.

Початок роботи. Суспільне Тернопіль
"Роблячи різдвяного павука, мріємо про перемогу"
Основний елемент павука — октаедр. Це двостороння піраміда. Для того, щоб виготовити фігуру, потрібно 12 соломин, розповіла майстриня Олена Різник. А далі створюють більші й менші фігури та скріплюють між собою.

Олена Різник показує трикутник, з якого починається павук. Суспільне Тернопіль
"Спочатку беремо три соломинки, населяємо і зав'язуємо два вузлики. Не потрібно дуже сильно зав'язувати, бо треба, щоб соломинки рухались. Якщо дуже сильно зв'яжемо, вони будуть тріскати".

Майстриня зв’язує трикутники нитками. Суспільне Тернопіль
"Коли населили три, беремо ще дві соломинки і прив'язуємо до будь-якого кута. У нас утворився ромб. За умови, щоб ниточка, якою зв’язуємо, була до самого кінця вільна. Ми на неї зав'яжемо аж 12-ту соломинку. Коли маємо ромб, беремо ще дві соломинки, і в нас уже утворюється трапеція.
Якщо так сталося, що нитка закоротка і вам не вистачає, це не страшно, можна дочепити її, оскільки вузлики й так сховаються у соломину. У нас повинні утворитися дві трапеції або своєрідний човник із соломи. І тепер нам залишилося прив'язати ще одну соломинку, щоб зв'язати до купи цей човник і утворити октаедр".

Трапеція зі соломки та ниток. Суспільне Тернопіль
Олена Різник каже, предки вірили, що павук сплів Всесвіт.
"Павук — це різдвяний ткач, так його в народі називають. Наші предки вірили, він сплів Всесвіт отими своїми лапками, а павутина — це і є Всесвіт. Так, за повір’ями, починався світ. Коли працюємо над павуком, думаємо, що також маємо відношення до чогось сакрального, містичного. Адже починаються свята і віримо в дива. Працюючи над павуком, загадуємо щось гарне. Зараз всі одне загадуємо, щоб якнайшвидше була перемога і щоб наші хлопці повернулися додому".

Майстрині плетуть різдвяного павука. Суспільне Тернопіль
Майстеркласи з виготовлення традиційних різдвяних оберегів стають популярними, каже майстриня Віта Білоус.
"Зараз люди стали більш свідомими, хочуть повернути всі традиції, згадати, як колись робили павуки і дідухи, як, власне, то Різдво відбувалося колись.
Зараз бажаючих створити павука власними руками є багато. Торік зробили лише два майстеркласи із плетіння павуків, а на цей рік було дуже багато замовлень. На жаль, ми навіть відмовляли людям, тому що не встигали всім приділити достатньо часу".

Віта Білоус, майстриня. Суспільне Тернопіль
На майстеркласах людям показують стандартні зразки павуків, однак кожен додає до оберега щось своє.
"Кожна людина на майстеркласі робить павук, як ми кажемо, своєї мрії. Тобто, такий, який забажає. Вони складають по-своєму, добавляють своє щось, фантазують. І виходить щось зовсім нетипове, неповторне, хоча ми завжди даємо зразок, від якого можна відштовхуватися", — зазначила Віта.
"Вішають у куті хати, щоб у домі був мир і спокій"
Готового павука прикрашають.

Більший октаедр. Суспільне Тернопіль
"Беремо менший октаедр і зв'язуємо до основи нашого великого октаедра. Зазвичай починаємо знизу. Чіпляти готові фігурки можна і з боку, і знизу, і зверху. Можна прикрашати кутасиками з ниток, зірочками з соломи, дзвониками — це вже ваша фантазія".

Менший октаедр у більшому. Суспільне Тернопіль

Майстрині зв’язують павука. Суспільне Тернопіль

До найбільшої частини кріплять інші елементи. Суспільне Тернопіль
За традицією, різдвяного павука потрібно вішати у куті кімнати.

Частини павука, зв’язані докупи. Суспільне Тернопіль

Віта Білоус і Олена Різник демонструють готового павука. Суспільне Тернопіль
"Він висить цілий рік і його функція — гарно рухатися й збирати негативну енергетику, щоб у хаті був мир і спокій. За рік ви його спалите і виготовите нового павучка".

Різдвяного павука розмістили в куті кімнати. Суспільне Тернопіль
"Предки вірили, що, заносячи дідуха в хату, заносили душі померлих"
Ще один різдвяний оберіг, який виготовляють бережанки, — дідух.
"В давнину дідуха спеціально ніхто не виготовляв. Жінки йшли в поле у липні, вижинали перший сніп, перевеслом його скручували і тримали до Різдва. Це був переважно житній сніп. Але зараз, звичайно, часи змінилися і дідух має більш оберегову функцію. Ми його виготовляємо переважно як сувенір. Приємно, що багато українців навіть замість ялинки ставлять у хаті дідухи", — розповіла Олена Різник.

Злакові культури для виготовлення дідуха. Суспільне Тернопіль
Дідуха роблять з різних злакових культур.
"Це може бути овес, ячмінь, льон, зелена та жовта пшениця. Починаємо робити з вівса, тому що він пишний і з нього виходить гарний хвостик у центрі дідуха. Маємо дивитися на пучки, щоб гілочки були однакового діаметру.

Майстриня ставить льон до вівса. Суспільне Тернопіль
Далі ставимо по колу льон. Розпочинаємо там, де закінчується основа вівса, і з ниток зав'язуємо вузлик. Потім добавляємо ячмінь, хвостики ячменю додадуть особливості цьому дідуху. Тепер можна додати пшениці. Наприклад, гілочки зеленої пшениці можна чергувати з жовтою, і так по колу розкладаємо. Виходить пучечок", — каже Віта Білоус.

Один з пучечків для дідуха. Суспільне Тернопіль
Для дідуха потрібно щонайменше чотири пучки, розповіла Віта:
"Ми ставимо центральний пучок і три трошки нижче на одному рівні. І зв'язуємо їх разом".

Олени Різник демонструє готові дідухи. Суспільне Тернопіль
За словами Олени Різник, дідуха ставлять на покутті або в куті хати:
"Предки вірили, що, заносячи дідуха до хати, вони заносили душі померлих предків. Тому і після святої вечері завжди залишають їжу предкам, бо вірять, що вони обов'язково прийдуть на вечерю".
