Робити акцент на якості і різноманітності, а не на кількості: поради медиків, яким має бути святковій стіл

Застілля. Cуспільне/Таміла Баранівська

У грудні та січні триває період різдвяно-новорічних свят. Щоб гарно себе почувати, потрібно не забувати, що їжа має бути збалансованою і різноманітною, а порції необхідно контролювати. Також пити воду та не зловживати алкоголем. Ще корисні фізичні активності та повноцінний сон.

Про це нагадали у Київському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

"Свята — це не лише стіл, а їжа — не єдине джерело радості. Не варто сприймати свята як "останній шанс поїсти смачного". Краще зробити акцент на якості та різноманітності, а не на кількості", — йдеться у повідомленні.

Баланс замість заборон:

  • правило тарілки здорового харчування: половина — овочі, чверть — білки, чверть — гарнір
  • наповнюйте тарілку різнокольоровими овочами (свіжими або запеченими)
  • обирайте нежирні білкові страви: рибу, птицю, запечене м'ясо
  • зменшуйте кількість майонезних салатів, замінюючи їх легшими заправками (йогурт, оливкова олія, лимонний сік, гірчиця)
  • обмежуйте кількість ультраобробленої їжі з високим вмістом солі (консервовані овочі, ковбасні вироби, копченості) та цукру (кетчуп, тістечка, морозиво тощо).

Контроль порцій (святкові страви не шкідливі самі по собі — шкідливим є переїдання):

  • їжте повільно, без поспіху
  • не накладайте все одразу — краще спробувати невеликі порції
  • орієнтуйтеся на відчуття насичення, а не на "порожню тарілку".

Алкоголь не має безпечної дози, стимулює підвищення апетиту та зневоднює організм, а також є — висококалорійним продуктом. Щоб зменшити шкоду:

  • чергуйте алкоголь з водою
  • уникайте солодких коктейлів
  • не вживайте алкоголь на голодний шлунок
  • безалкогольне святкування — це теж норма
  • паління цигарок та алкоголь не можна поєднувати.

Не забувайте про воду і не плутайте спрагу з голодом:

  • починайте день зі склянки води
  • пийте воду між прийомами їжі
  • обмежуйте солодкі напої та газовану воду.

Фізична активність під час або після застілля — запорука цікавих та веселих свят:

  • активні ігри з дітьми
  • танці
  • прогулянки та зимові розваги на свіжому повітрі (навіть 30 хвилин руху на день допоможуть зменшити наслідки святкових застіль).

Сон і режим — недосипання підвищує апетит і тягу до солодкого:

  • намагайтеся лягати спати вчасно
  • не замінюйте сон нічними перекусами
  • давайте організму час на відновлення
  • не пропускайте сніданки, дотримуйтеся свого звичайного графіка харчування.

Читати ще

Читати ще

Шкільні канікули у Києві: як безпечно провести дозвілля

Читати ще

До Різдвяно-новорічних свят у Києві організують низку екскурсій. Що пропонують

Читати ще

Діятиме комендантська, феєрверки під забороною: особливості зимових свят на Київщині

Джерело

Новости Украины