Сезонний авітаміноз — перші ознаки: рекомендації тернопільських лікарів

За інформацією: Суспільне Тернопіль.

Оксана Стефанишин. Суспільне Тернопіль

Наприклад, якщо це вітамін групи А, він впливає саме на стан шкіри. Це може бути порушення зору, особливо у вечірній час зниження зору, сухість шкіри, може бути зниження імунної захисної реакції, тобто часте захворювання. Якщо це в нас вітаміни групи Б, це дратівливість може бути, якісь нервові розлади. Втома також.

Вітаміни. Суспільне Тернопіль

Вітамін групи D це теж проявляється. От зараз в нас такий період, ще недостатньо сонця, тому більшість людей в осінньо-зимовий період має знижений рівень вітаміну D в організмі. І це проявляється втомою, слабкістю, може бути відчуття невиспаності".

Мікс зелені та редиска. Суспільне Тернопіль

За словами лікарки, існує кілька методів відновлення балансу вітамінів в організмі.

"Це має бути правильне харчування, здоровий сон, сонце, або ж вживати препарати з різними групами вітамінів, якщо є виражений дефіцит. Але в першу чергу, рекомендовано все-таки визначити, наскільки виражений цей рівень і просто так ми можемо, якщо приймати великі кількості вітамінів, навіть нашкодити собі".

Овочі в магазині. Суспільне Тернопіль

Лікарка-дієтологиня, нутриціологиня Оксана Гречко рекомендує харчуватися за принципом "райдужної дієти". Це означає, що на тарілці обов’язково мають бути продукти різних кольорів, зокрема, зеленого, помаранчевого, жовтого, білого, синього, фіолетового і червоного.

"Основний вітамін я би виділила — це гормоновітамін, вітамін D. Рецептори до вітаміну D містяться у всіх органах і системах, це міокард, епідерміс, нейрони, ендокринні органи. Топ-п'ять продуктів, де ви б могли знайти вітамін D — це жир з печінки риби, жирні сорти риби, лосось оселедець, скумбрія, також це ікра риби, також яйця і обов'язково вершки.

Оксана Гречко. Суспільне Тернопіль

Вітамін А міститься в печінці яловичій, курячій, також в печінці тріски, тверді сорти сирів, також це вершкове масло і це всі продукти, які помаранчевого кольору. Вони містять не сам вітамін А, а його попередник бета-каротин і містяться в моркві, бататі, в гарбузі, сочевиці, також корисні абрикоси, мандарини, апельсини, хурма".

Печені овочі з грибами. Суспільне Тернопіль

Новости Украины