За інформацією: Суспільне Вінниця.
Борщ, приготований для оборонців. Суспільне Вінниця
"Ми зараз ось закриваємо голубці, плов, чанахи, гурку – це закарпатська страва, як і чанахи, фрикадельки. Є багато картоплі, вже почали й деруни. Хімії ми не даємо жодної. Замовляємо спеції без всякої хімії, всі натуральні. Пасти не даємо — помідори. Люди зносять соки, соуси помідорові", — розповіла Тетяна Галуза.
Робочий день починають із заготовок: чистять моркву та нарізають цибулю. Вікторія Рошак нарізала смужками перець “білозірку”. З нього їжу готуватимуть взимку.
"Піде на борщ, на плов, на капусту — на всі страви. Ріжемо, тушкуємо, наготовляємо наперед. Щоб не псувалося — переробляємо, де треба — використовуємо", — сказала Вікторія Рошак.
Волонтерки заливають страви у реторт-пакети. Суспільне Вінниця
У сусідній кімнаті волонтерка Наталія Станіславчук розливала готовий борщ у реторт-пакети. Вона розповіла, що працює бібліотекаркою у селі. У вільний від роботи час готує їжу для захисників.
"Борщик заливаємо в реторт-пакети. Смачний. З фасолькою, з м’яском, реберцями. Зараз зважимо. 530 грамів. І потім — в автоклав. Щоб їм смакувало там рідним домом", — розповіла Наталія Станіславчук.
Волонтерки накладають кашу в реторт-пакети. Суспільне Вінниця
Наповнені пакети запаювала Олена Барановська. Вона показала, як це робить.
"Ми витираємо, щоб не було ніде нічого, щоб все чистесеньке було. Складаємо і прикладаємо, запаюємо наш борщик, щоб ішов у автоклав", — розповіла Олена Барановська.
Вона сказала, що раніше страви для оборонців морозили або консервували у банки, з літа – готують у реторт-пакетах. Тоді за гроші місцевих підприємців господиням придбали запаювач за сім тисяч гривень. За словами Олени, готувати страви стало простіше.
"З банками було важко. Їх зовсім не було, і кришки, і банки потрібні, а так пакети нам постачають добрі люди. Нам замовили, привезли, ми забрали з "Нової пошти" й усе – у нас стос пакетів вже. І військовим зручно, набагато зручніше з пакетами".
Нарізане сало. Суспільне Вінниця
Страви доводять до готовності в автоклавах. Нагрівають до 120 градусів і витримують у воді майже добу. Далі пакети на тиждень залишають, аби перевірити, чи вони герметичні. Готові страви мають термін придатності понад рік, сказала Тетяна Галуза.
"Ось, дивіться. Це ми закривали чанахи 11 числа. Це гарна страва: фасолька, м’ясо, картопля і перець болгарський. Може стояти понад рік. Усі температурні режими в автоклавах витримуються, як у банках".
Окрім страв, господині засолюють сало на фронт. Шматочки обвалюють у приправах – сказала Наталя Шеремет.
"Тут сіль, приправи, коріандр, перець і приправа до сала. Шматочки сала беремо, обсипаємо, обмочуємо і тісненько складаємо в лоточок. Щоб воно просолилось. Хтось дає по нижчій ціні, навіть хтось дає безкоштовно. Хто вірить у це, хто сподівається на перемогу, хто вірить цій кухні — дають і допомагають", — розповіла Наталя Шеремет.
Страви в реторт-пакетах. Суспільне Вінниця
Пенсіонерка Тетяна Клямчук нарізала сало на смалець, а використовуватимуть його й на паштети та котлети. За словами жінки, робота на волонтерській кухні дає здоров’я та сили, бо знає, що працюють тут заради перемоги України.
"Я рачки буду сюди повзти, щоб дітям допомогти. Як подумаю, що вони там сидять і холодні, й голодні, то не знаю… Звичайно, ми б хотіли, щоб люди були небайдужі. Щоб вони ставилися до цього, що ми не беремо собі. Ми хочемо хлопцям, щоб вони прийшли з перемогою, щоб ми спали спокійно", — сказала Тетяна Клямчук.
Жінки готують овочі для страв. Суспільне Вінниця
Страви для захисників готуватимуть, допоки не закінчиться війна, сказали волонтерки.
"Вірю, що буде перемога. Якщо хоч частинку маленьку хтось внесе, і ми допоможемо, і що хтось покуштує, що це теж буде якась підтримка", — сказала Наталя Шеремет.
"Це потрібно, це нашим хлопцям потрібно, воїнам", — сказала Тетяна Галуза.