Суспільне Черкаси
У Черкасах на одному з підприємств вирощують ерінги. У природі такі гриби ростуть в Африці, Азії та Індії. Виростають гриби за два місяці.
Щомісяця збирають по 15 тонн, розповів Суспільному співзасновник компанії Кирил Ветряков.
Співзасновник компанії Кирил Ветряков розповів, що гриби на підприємстві ростуть у спеціально облаштованій камері на полицях:
"У камері ми вирощуємо гриби. У ній дещо нижча температура і волого. Вологість досягає 90%. З одного пакета може вирости до 450 грамів грибів. Це гарний результат, але в основному – це десь грамів 300-350".
Суспільне Черкаси
Один гриб росте щонайменше два місяці. Передусім готують субстрат – основу, в якій вирощують гриби, розповіла укладальниця-фасувальниця Ілона Кодак.
"На цьому етапі ми підготовляємо субстрат в такі юрти. Потім направляємо його через автоклав. Ось, наприклад, в нас в автоклав залазить девʼять повних візків. Ось візок позаду мене ви бачите. Ми маємо закрити його десь до обіду".
Суспільне Черкаси
Далі здійснюють термічну обробку та вносять рідкий міцелій — насіння грибів. Опісля лотки на місяць поміщають в інкубатор.
"В інкубаторі стабільна тепла температура – десь в районі 22-23 градусів. Тут міцелій починає поглинати субстрат. Коли блок повністю стає білим, після цього його відправляють до камер вирощування".
Суспільне Черкаси
Через 20 днів достиглі ерінги збирають і упаковують, розповіла старший грибовод Тетяна Пархачова.
"У нас є 400 грамові лотки преміум і є 300. Є в нас кусочки і бейбіки. Робимо взагалі так середньо півтори-дві тисячі лотків таких, а так, то можемо і дві, дві з половиною".
Суспільне Черкаси
Свою продукцію підприємство передає й волонтерам, щоб нею могли поласувати військові. Фасувальниця-укладальниця Ілона Кодак і сама полюбляє гриби.
"Люблю готувати з них відбивні. Це коли цілий грибочок ріжеш на слайси, солиш-перчиш та обсмажуєш в яйці, як відбивну".
Суспільне Черкаси
Протягом місяця вирощують близько 15 тонн грибів, підрахував співзасновник компанії Кирил Ветряков. Технологію запозичили.
"Технологія взята взагалі то китайська технологія, але є багато нюансів і моментів, які ми саме вже доробляли, впроваджували на нашому підприємстві. Упродовж всього цього періоду ми постійно щось вдосконалюємо, постійно щось додаємо".
Суспільне Черкаси
Суспільне Черкаси