Сама назва «паска» пішла від давньогрецького, цим терміном користувались православні віряни у Візантійській імперії.
Напередодні Великодня цьогоріч у соціальних мережах з’явилося чимало провокаційної інформації про те, що солодка паска, це російський куліч. Випікають його на свято лише там і українцям треба відмовитися від солодкого великоднього хліба.
Справді, у росії є свій традиційний великодній хліб. Називається він «куліч» і печется, або з солодкого тіста з додаванням цукатів, або формується з солодкого сиру. Проте так було не завжди.
Якщо поглянути в історію російскої паски, в давнину великодній хліб у них пікся несолодким, і пішов від «артоса» — православного церковного хліба, який освячували на наступний день після Великодня і роздавали людям. Солодку паску наші «сусіди» почали пекти на початку 20 століття.
Солодкий святковий хліб печуть в Польщі, Італії, Німеччині, Португалії, Греції, Словаччині та багатьох інших європейських країнах. Він може дещо відрізнятися формою (наприклад у Німеччині паску печуть у вигляді хреста, в деяких країнах у формі кексу) та за своєю суттю майже всюди однаковий — солодкий з додаванням цукатів, родзинок та сухофруктів.
Саме ці, європейські традиції потрапили багато років тому в українську культуру. Пані Світлана, яка багато років проживає на Закарпатті, щороку пече солодкі паски. Вона родом з Тернопільської області.
Жінка згадує, що її бабуся розповідала, як ще за часів Польщі пекли солодкі паски з родзинками, а прикрашали збитим яєчним білком та пшоняною крупою (вона була жовтою, а ще її забарвлювали буряком у червоний колір). Жінка згадує, старенька бабуся завжди казала мамі «Стасю, не забудь купити родзинки, бо скоро паски пекти».
Традиція пекти несолодкий великодній хліб та прикрашати його фігурками з прісного тіста існує тільки на Закарпатті та в деяких частинах Буковини. Також такі паски печуть у Молдові, Грузії, Румунії, Білорусії, Сербії, та Угорщині.
Бажаємо всім щасливого свята Великодня і смачної паски солодкої, чи несолодкої. Варто пам’ятати, що свято Великодня одне з найбільших християнських свят у році, коли варто бути милосердними та добрими.
Радимо також подивитись: Як спекти традиційну закарпатську паску: Рецепт від кондитера із Сваляви