Страва зі 100-річною історією: «Березинські балабони» визнали культурною спадщиною Чернігівщини

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Директорка центру культури та дозвілля Надія Янчук. Суспільне Чернігів

Надія розповідає: її мати брала п'ять стаканів крохмалю, просіювала його та перекладала до глибокої миски. Після чого підсолювала.

"І обов'язково уже у печі варився окріп. Тому що, якщо окріп не буде такий, як у нас кажуть, «кипіти в ключ», тоді крохмаль не завариться, він просто так розповзеться водою, і ви нічого не зробите з ним".

У крохмаль заливають окрім. Суспільне Чернігів

Окріп необхідно вливати тоненькими цівками й одразу вимішувати тісто маковертомТовкач, щоб товкти варену картоплю., каже Надія.

"Все це треба робити швидко, тому що крохмаль дуже застигає. – А Ви на «око» визначаєте, скільки окропу треба? – Так, тут скільки вже візьме тісто".

Готове тісто потрібно накрити рушником та залишити остигнути. Підсмажку для балабонів готують з сала та цибулі.

Підсмажка для балабонів з сала та цибулі. Суспільне Чернігів"Брали домашнє сало, нарізали маленькими кубиками і відправляли вже на розігріту пательню. Потім брали цибулю також нарізали кубиками і докидали".

Коли тісто охолонуло, Надія виклала на присипану крохмалем поверхню та розім'яла. Жінка говорить: варяться балабони, як вареники.

"Потім через друшляк, забирали ці балабони і викидали у сковороду. Мати ставила на стіл велику пательню, ми сідали кругом столу, брали ложки і смакували".

Підсмажка для балабонів з сала та цибулі. Суспільне Чернігів

Окрім шкварок з цибулею, балабони їдять зі смаженими грибами. Також є солодкий варіант – балабони у вершковому маслі з цукром, розповідає Надія Янчук. За її словами, цій страві близько 100 років.

"Я зустрічалася з жінками вісімдесят, вісімдесят п'ять років: «Та ви що, це ж балабони, це ж ми завдяки цим балабонам і виживали»".Читати ще

Читати ще

Нове обладнання, вікна та двері: у Новгород-Сіверському терцентрі соцобслуговування відремонтували харчоблок

Новости Украины