Світові ціни на продукти зростають третій місяць поспіль

Світові ціни на продукти зростають третій місяць поспіль

Фото: Getty Images На світовому ринку стрімко зростають ціни на деякі групи товарів

Найбільше зростання зафіксовано у категоріях цукру, молочних продуктів та рослинних олій, тоді як індекс цін на м’ясо залишився стабільним.

Продовольчий індекс FAO у лютому 2025 року склав 127,1 пункту, що на 1,6% вище за січневий показник. Зростання було зумовлене підвищенням цін на цукор, молочні продукти та рослинні олії. Про це повідомляє FAO.

Загалом індекс перевищив рівень лютого 2024 року на 8,2%. На піковому рівні цей індекс був у березні 2022 року становив 160,2.

Ціни на зернові: ріст через обмежені постачання та погодні ризики

Індекс цін на зернові FAO у лютому становив 112,6 пункту, що на 0,8 пункту (0,7%) вище, ніж у січні, але на 1,2 пункту (1,1%) нижче рівня лютого 2024 року.

  • Експортні ціни на пшеницю зросли через скорочення внутрішніх запасів у РФ, що обмежило експортні обсяги та змістило попит на інших постачальників, підвищуючи світові ціни. Додатковий тиск створили занепокоєння щодо несприятливих погодних умов у Європі, Росії та США.
  • Світові ціни на кукурудзу продовжили зростання через скорочення сезонних запасів у Бразилії, погіршення стану врожаю в Аргентині та високий експортний попит на американську кукурудзу.
  • Ціни на ячмінь та сорго також збільшилися.
  • Водночас індекс цін на рис FAO впав на 6,8% у лютому через великі експортні запаси та слабкий імпортний попит.

Рослинні олії: подорожчання на тлі скорочення виробництва

Індекс цін на рослинні олії FAO у лютому становив 156,0 пункту, що на 3,0 пункти (2,0%) більше, ніж у січні, і на 35,1 пункту (29,1%) вище, ніж у лютому минулого року.

  • Ціни на пальмову олію відновилися після січневого зниження, що пов’язано зі скороченням сезонного виробництва в Південно-Східній Азії та очікуванням зростання попиту з боку біодизельної промисловості Індонезії.
  • Світові ціни на соєву олію зросли через стабільний високий попит, особливо у харчовому секторі.
  • Подорожчання соняшникової та ріпакової олій було викликане побоюваннями щодо можливого скорочення запасів у найближчі місяці.

М’ясо: стабільні ціни з окремими коливаннями

Індекс цін на м’ясо FAO у лютому склав 118,0 пункту, що лише на 0,1 пункту (0,1%) нижче рівня січня, але на 5,4 пункту (4,8%) вище рівня минулого року.

  • Ціни на м’ясо птиці знизилися через надлишкові світові запаси, зумовлені високими експортними можливостями Бразилії.
  • Свинина подешевшала через зниження котирувань у ЄС, особливо на тлі торговельних обмежень щодо німецької свинини.
  • Ціни на баранину зросли через високий попит на світовому ринку. Водночас падіння обсягів експорту з Нової Зеландії було частково компенсоване зростанням забою в Австралії.
  • Яловичина подорожчала через зростання австралійських цін та високий глобальний попит, зокрема з боку США, хоча це зростання частково нівелювалося зниженням цін у Бразилії через надлишок великої рогатої худоби.

Молочні продукти: зростання попиту підтримує ціни

Індекс цін на молочні продукти FAO у лютому зріс до 148,7 пункту, що на 5,7 пункту (4,0%) більше, ніж у січні, і на 28,0 пункту (23,2%) вище за рівень минулого року.

  • Ціни на сир зросли на 4,7% третій місяць поспіль через високий імпортний попит, незважаючи на відновлення виробництва у Європі.
  • Ціни на сухе незбиране молоко піднялися на 4,4%, що пов’язано з активним попитом та стагнацією виробництва в Океанії.
  • Вершкове масло подорожчало на 2,6%, оскільки сезонне скорочення надоїв у Океанії збіглося з високим внутрішнім і міжнародним попитом.
  • Знежирене сухе молоко додало 1,8% через баланс між зростаючим виробництвом у Європі та скороченням випуску в Океанії.

Цукор: ціни зросли після трьох місяців падіння

Індекс цін на цукор FAO у лютому зріс до 118,5 пункту, що на 7,3 пункту (6,6%) більше за січень, після трьох місяців поспіль зниження. Однак він залишається на 22,2 пункту (15,8%) нижче рівня лютого 2024 року.

  • Основним чинником зростання стали побоювання щодо скорочення світових запасів у сезоні 2024/25.
  • Погіршення перспектив виробництва в Індії та несприятливі погодні умови в Бразилії посилили сезонний ефект.
  • Зміцнення бразильського реала відносно долара США також сприяло зростанню світових цін на цукор через зменшення експортної привабливості бразильського цукру.

Нагадаємо, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) погіршив прогноз зростання економіки України у 2025 році до 3,5%, тоді як у вересні минулого року він очікував його на рівні 4,7%.

Інфляція розігналась: чи здорожчають продукти ще більше

Джерело

Новости Украины