За інформацією: Суспільне Тернопіль.
Велика та малі теплиці для полуниць. Суспільне Тернопіль
Щодня Михайло та Олена працюють тут від ранку.
Олена Голодюк демонструє сорти полуниць. Суспільне Тернопіль
"Це сорт "Роксана" італійської селекції. Вона на другий рік має давати до півтора кілограма з куща. Щоби пришвидшити її ріст і щоби швидше заплодоносила, ми мусимо вранці її відкривати, а на вечір закривати клейонкою. Якщо запізнимося зранку відкрити її, то вона в нас "згорить". Цю технологію підгледіли в інтернеті, бачимо, як займаються люди, вирішили спробувати. Але весь час вчимося на своїх помилках".
Дозрівають ягоди полуниць. Суспільне Тернопіль
Олена Голодюк каже, накриття — це захист полуниці й від кислотних дощів.
"Бувало, інколи йшли такі кислотні дощі, що ми мусіли все переорювати".
Подружжя Михайла та Олена Голодюків. Суспільне Тернопіль
Цьогоріч чоловік Олени Михайло сконструював більшу теплицю. Каже, допомагали сусіди. Впоралися за два тижні.
Велика теплиця для полуниць. Суспільне Тернопіль
"Наша теплиця має 5 сотих. То є 50 метрів довжини і 10 метрів ширини".
Над входом висять дитячі іграшки.
Іграшки при вході в теплицю. Суспільне Тернопіль
"То є охоронці від птахів, від пернатих друзів. Наразі помагає. Шпаки не залітають", — говорить чоловік.
Михайло Голодюк розповідає про вирощування полуниць. Суспільне Тернопіль
Вирощування полуниць у теплиці — це можливість зібрати врожай на три тижні раніше, ніж на відкритому ґрунті, кажуть господарі. Перші полуниці достигають у квітні. Михайло Голодюк показав полуницю сорту "Роксана". Каже, є також "Мальвіна" та "Румба".
Достиглі ягоди великого розміру. Суспільне Тернопіль
"У нас середня ягода важить десь 70-80 грамів. А рекорд був — до 250 грамів одна ягода. Була така, як мобільний телефон".
Врожай полуниць. Суспільне Тернопіль
Середня температура в теплиці — 24-26 градусів за Цельсієм. Тут облаштували крапельний полив. Також використовують спеціальні засоби від слимаків. Полуниця росте під спеціальною плівкою.
Подружжя цьогоріч збирає перший урожай полуниць з великої теплиці. Суспільне Тернопіль
"Під низом звичайний ґрунт. Трохи додаємо торфу для того, щоб корені ліпше прогрівалися. І йде дві крапельних стрічки. Міжряддя — 40, ряди — 60. Ще стелимо солому, але тут соломи не потрібно, бо високі земляні насипи.
Будиночок для бджіл осмій. Суспільне Тернопіль
Для запилення квітів полуниці господарі тримають бджіл осмій.
Бджола осмія. Суспільне Тернопіль
"То є звичайна бджола, але вона не кусає, не дає меду, а тільки для запилення. Привезли їх кілька штучок з Польщі. Ми були в такого пана, що він їх собі там розводив. Вони запилили нам дерева, полуниці і все. Навесні вони знов вийдуть, яйця відклали, заліпили. З яєць знов вилупиться бджола осмія".
Олена Голодюк, дружина. Суспільне Тернопіль
Олена куштує полуницю просто з грядки: "Соковита, вдосталь сонечка і водички".
Полуниці, які виростило подружжя Голодюків. Суспільне Тернопіль
"Ще хочемо спробувати з тої полуниці взяти другий врожай. Після збору врожаю обріжемо все листя. Вона повинна по-новому зацвісти і у вересні можемо їсти нові ягоди", — каже власник теплиці.
Розсада полуниць. Суспільне Тернопіль
Полуниці підживлюють лише органічними добривами, розповіла Олена Голодюк.
Михайло та Олена Голодюки з Ласківців Теребовлянської громади. Суспільне Тернопіль
"Стараємося і боремося, щоб вона в нас була екологічно чиста. А щоб була смачна, то треба вирощувати з любов’ю, любити ту працю. Якщо цього не любиш, треба шукати себе в чомусь іншому. А мені ця робота подобається".