Суспільне Черкаси
Починали із розсади для потреб сім'ї, а нині продають її в різні куточки України. Олеся Коваленко з Березняків разом із чоловіком облаштувала теплицю ще до повномасштабної війни.
Утім на початку повномасштабного вторгнення, розповіла пані Олеся, була впевнена, що розвиток сімейної справи зупиниться.
"Я думала, що ми взагалі будемо сидіти без діла, але здивувалась, коли люди минулого року почали активно цікавитися. Людям це зараз треба. Це як терапія така, щоб стрес знімати. Вони займаються чимось, відволікаються", – зазначила вона.
Суспільне Черкаси
Додала: попри заморозки та ранню весну люди вже купують розсаду і цьогоріч. Беруть з усієї України:
"Минулого, 2022-го, року був Херсон, цього року – Харків, Миколаївщина".
Спочатку родина вирощувала все лише для себе, розповіла Олеся Коваленко. Сіяли квіти та розмножували хвойні кущі, а потім зайнялися і розсадою овочів.
Суспільне Черкаси
Наразі вирощують розсаду томатів, огірків та перцю. Ці сорти, з її слів, перевірені часом:
"Сортів небагато, але ті, що перевірені роками, ті, що моя мама вирощувала – ті і я вирощую. Це ротунда, колобок товстостінний, червоний і жовтий колобок, «Каліфорнійське чудо». Небагато сортів, але є з чого вибрати".
Суспільне Черкаси
Полюбляє, додала жінка, і експериментувати з рослинами.
"Зібрала насіннячко на низькорослий балконний томат «Пікассо» і цього року посіяла. Зійшов, скоро вже буде цвіт. Помідорчики будуть солодкі. Їх можна пересадити в більший горщик. Люди хочуть таке вирощувати навіть на балконі. Також вирощують декоративний перчик та різні пряні трави", – зазначила вона.
Шестирічна Марина Коваленко – у мами перша помічниця. Дівчинка розрізняє розсаду, допомагає її висаджувати та найбільше любить ласувати вже стиглою городиною:
"Огірочки дуже смачні. Люблю огірочки, цього року вже пробувала. Ще люблю помідори, полуничку, морквочку і товкмачку з картоплі".
Суспільне Черкаси
Знає Маринка і як боротися із шкідниками:
"Є спеціальні пляшки-бляшанки, які треба на паличку, поставити кудись і цим відлякувати кротів. Бо кроти риють землю. Виривають те, що мама насадила".
Поруч із теплицею – розсадник хвойних кущів. Там розсада ялівцю, туї і спіреї.
"Трошки підживляємо їх, вкорінюємо, обприскуємо, водичкою. Накриваємо, щоб сонце не висушувало і потім будемо чекати десь місяців три, дивитись на корінь", – пояснила пані Олеся.
Суспільне Черкаси
Саме з хвої починався її маленький бізнес, додала вона:
"Це недешево було. Тому я купувала і пробувала сама черенкувати. Зараз ціна не підіймається на них і її може позволити собі купити кожен охочий".
Суспільне Черкаси
Розсаду овочів вирощують у новій теплиці, а у старій нині розмножують полуницю. Її головна шанувальниця – Маринка – розповіла про перспективи дозрівання ягоди вже у відкритому ґрунті:
"Буде ще цвісти. Але заморозок великий, то навряд чи цього року буде вона".
Суспільне Черкаси
Щодо овочів, то на думку, пані Олесі, без врожаю цього року не залишимось.
Повне відео
Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди
Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України
Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України