За інформацією: Суспільне Івано-Франківськ.
Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Сири, меди, солодощі, соуси, приправи й ковбасні вироби — таку продукцію представили на фестивалі українських крафтових виробників Local Farmer Fest. Він розпочався 23 вересня в Івано-Франківську і триватиме впродовж двох днів. Участь у фестивалі беруть 70 підприємців з усієї країни.
Про це Суспільному розповів організатор фестивалю, співзасновник "Дороги смаку Прикарпаття" Віталій Качкан.
Організатор фестивалю Віталій Качкан. Фото: Суспільне Івано-Франківськ
За його словами, фестиваль Local Farmer Fest започаткували у Маріуполі, згодом він проходив у Бердянську, а два тижні тому відбувся у Львові.
"Ці ярмарки допомагають взаємодіяти "крафтовикам", рестораторам та готельєрам. Крім того, люди можуть прийти й купити те, що їм потрібно", — говорить Віталій Качкан.
"Такі заходи популяризують продукцію"
Свою продукцію привіз на фестиваль фермер з Донеччини Сергій Свириденко. У 2022 році він релокував свій бізнес на Волинь.
Фермер з Донеччини Сергій Свириденко. Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Чоловік виготовляє сири та сиров'ялені ковбаси.
"Ми займаємося виробництвом крафтових сирів та м'ясних делікатесів з натуральної сировини. Частина сировини — своя, частину — купуємо у населення. Використовуємо м'ясо з ферм, домашньої відгодівлі. Ми брали участь у цьому фестивалі двічі — в Бердянську та Маріуполі", — каже Сергій Свириденко.
Підприємець із Запоріжжя Максим Пузанов займається виготовленням соусів. Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Підприємець із Запоріжжя Максим Пузанов займається виготовленням соусів, приправ та маринадів на основі гострого перцю. Участь у Local Farmer Fest бере вшосте.
Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Чоловік говорить, що такі заходи популяризують продукцію.
"Ми займаємося виготовленням соусів з 2017 року. Починали з п'яти позицій. Наразі у нас уже 15 видів продукції. Сьогодні представлені ферментовані соуси, тобто переброджені в дубових бочках, є свіжі приправи, аджики, мариновані та в'ялені перчики", — розповідає Максим Пузанов.
Пасічник Руслан Угринчук. Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Пасічник з Долини Руслан Угринчук, окрім продукції, привіз на фестиваль рамку з вулика, щоб продемонструвати відвідувачам, який вигляд має бджолосім’я.
"Раді представити на такому фестивалі все, що виготовляє наша пасіка. Головне — дати спробувати, показати цю бджолу. Виготовляємо все, що пов'язане з медом: квас, горішки різні, соти, прополіс, настоянки, питний мед", — розповідає Руслан Угринчук.
Наталія Кузнєцова представила на фестивалі напівтверді та тверді сири. Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Напівтверді та тверді сири на фестивалі представила Наталія Кузнєцова. Вона релокувала свій бізнес з Харківської області.
Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Жінка каже, що впродовж семи місяців займається сироварінням у Моршині, що на Львівщині.
"У нас сир з молока корів, що п’ють моршинську воду. Я можу себе називати крафтовим виробником, тому що мій сир виготовляється саме ручною працею. Ми вперше беремо участь у фестивалі такого масштабу", — каже Наталія Кузнєцова.
Що кажуть відвідувачі про ярмарок
Серед відвідувачів фестивалю — Дарія Соломієнко з Харкова.
"Ми з дитиною та чоловіком приїхали на фестиваль. Дуже раді, що такі заходи відбуваються у місті. Ми — переселенці з Харкова. Франківськ нам дуже подобається. Ми дитині придбали пазли, смачно поїли, відпочили. Всім бажаємо насолоджуватися фестивалем", — каже відвідувачка фестивалю Дарія Соломієнко.
Фото: Суспільне Івано-Франківськ
"Чесно кажучи, дуже вражені масштабом, асортиментом, вибором, атмосферою. Нам дуже подобається. Придбали м'ясо сиров’ялене, поїдемо зараз куштувати", — розповідає відвідувачка фестивалю Алла Шуригіна.
Фото: Суспільне Івано-Франківськ
"Ми з дочкою випадково проходили біля парку і побачили цей захід. Вирішили спробувати. Куштували сир, дуже смачний", — каже відвідувачка заходу Наталя Оспищева.
Дитяча локація фестивалю
В інтерактивному просторі для дітей проводять майстер-класи.
Дитяча локація на фестивалі. Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Підприємець Назар Вань вчить гончарства. Чоловік каже, що на фестивалі представляє два бізнеси: свій — миловаріння, та бізнес друга, який зараз на фронті, — гончарство.
"Можна сидіти й плакати, а можна щось робити. Насамперед нам потрібна економіка. І всі представники, які тут є, це — представники малого бізнесу. Тобто це не є підвальне виробництво. Ми працюємо з касовими апаратами, терміналами. Відповідно всі ми сплачуємо податки. Я десь чув, що на одного воїна треба десятьох людей в тилу, які забезпечують економіку війни", — говорить Назар Вань.
Назар Вань і Аня Павлюк. Фото: Суспільне Івано-Франківськ
"Я сьогодні зробила склянку для олівців, бо люблю малювати. І я хочу, щоб це мені знадобилося у побуті", — каже відвідувачка фестивалю Аня Павлюк.
На дитячій локації упродовж двох днів з 9:00 до 21:00 триватиме розважальна програма, каже організатор фестивалю Віталій Качкан.