Від 22 до 250 грн на їжу для пацієнта на день: як годують в лікарнях Буковини

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Їжа у лікарнях Чернівецької області. Суспільне Чернівці

У Чернівецькій області є шість кластерних лікарень — сюди пацієнтів доставляють у складних випадках й надають більш спеціалізовані напрямки меддопомоги. Суспільне Чернівці надіслало однакові запити у ці лікарні щодо харчування пацієнтів.

Запитали, скільки обходиться їжа одного хворого на день, чи достатньо цих грошей для збалансованого раціону та чи корегують меню для пацієнтів з хронічними захворюваннями, як от цукровий діабет.

Сокирянська лікарня

У Сокирянській лікарні харчування одного пацієнта на день торік обходилось у 22,05 гривні — у цю суму входять лише харчі.

"Цієї суми достатньо для забезпечення збалансованого харчування. Меню для пацієнтів з хронічними захворювання не коригується", — йдеться у відповіді на запит.

Їжу готують у власному харчоблоці. У меню на день, на прикладі одного дня, входить:

  • сніданок: хліб з маслом, каша вівсяна на рослинній олії, сир твердий, чай з цукром;
  • обід: хліб, борщ зі свіжою капустою на рослинній олії, плов рисовий з м'ясом, чай з цукром;
  • вечеря: хліб з маслом, суп манний молочний з цукром, відварене яйце, чай з цукром.

Приклад меню у Сокирянській лікарні. Скріншот відповіді на запит

Приклад меню у Сокирянській лікарні. Скріншот відповіді на запит Суспільного

Загалом на харчування у 2023 році у лікарні витратили 1 мільйон 225 тисяч гривень — на майже 8 тисяч хворих. Гроші на харчування виділяють з тих, які отримали від Національної служби здоров'я України як плату за медичні послуги, також харчування забезпечують коштом благодійної допомоги.

Вижницька лікарня

Тут харчування одного пацієнта на день торік обходилось у 29,46 гривні — у цю суму входять лише продукти.

"Для забезпечення збалансованого харчування цієї суми недостатньо — мала б бути значно більша вартість з врахуванням різноманіття овочів та фруктів відповідно до норм. Орієнтована середня вартість збалансованого харчування одного пацієнта на день — 60-80 гривень", — йдеться у відповіді на запит.

Їжу готують у власному харчоблоці. У меню на день, на прикладі одного дня, входить:

  • сніданок: каша манна молочна з маслом вершковим, цукром і сіллю, хліб, чай з цукром, сир твердий;
  • обід: суп (перлова крупа, картопля, сіль, морква, олія, цибуля, томат), макаронні вироби (олія, цибуля, сіль), сардельки, салат з моркви (цибуля, сіль, олія), кавовий напій з цукром, хліб;
  • полуденок: булочка з повидлом (мука, молоко, олія, яйце, цукор, дріжджі);
  • вечеря: каша кукурудзяна молочна з маслом вершковим, цукор, сіль, чай з цукром, яйце відварене.

За цим меню цьогоріч середня вартість харчування становить 46, 70 гривень.

Приклад меню у Вижницькій лікарні на понеділок, вівторок, середу та четвер. Скріншот відповіді на запит

Приклад меню Вижницької лікарні на п’ятницю, суботи та неділі. Скріншот відповіді на запит

Загалом на харчування у 2023 році у лікарні витратили 1 мільйон 21 тисячу гривень — на понад 4 тисячі хворих. Гроші виділяють з тих, які отримали від Національної служби здоров'я України як плату за медпослуги, також харчування забезпечують коштом благодійної допомоги.

У відповіді на запит йдеться, що тут коригують меню для пацієнтів з хронічними захворюваннями.

"При прийомі на стаціонарне лікування у пацієнтів уточнюють, чи мають вони хронічні захворювання, які потребують особливого харчування. Хворі на стаціонарному лікуванні харчуються відповідно до дієтичних столів ("Система стандартних дієт" затверджена у 2005 році) залежно від основного захворювання", — йдеться у відповіді на запит.

Кіцманська лікарня

На харчування одного пацієнта на день у Кіцманській лікарні витрачають в середньому 50 гривень — у цю суму входять лише продукти.

"На даний момент цією сумою забезпечується збалансоване харчування. Меню корегується під потреби пацієнта. При оформленні в стаціонар це враховується згідно хронічних захворювань пацієнта", — йдеться у відповіді на запит.

Їжу готують у власному харчоблоці. У меню на день, на прикладі одного дня, входить:

  • сніданок: хліб, масло, каша манна або вівсяна, чай;
  • другий сніданок: кава чорна
  • обід: борщ, каша гречана, квашена капуста, чверть курки, соус;
  • вечеря: каша пшенична, чай, булочка, сосиска.

меню Кіцманська лікарня. Скріншот відповіді на запит

Торік у лікарні на харчування витратили 2 мільйони 478 тисяч гривень включно з благодійною допомогою на майже 56 тисяч ліжко-днів.

Гроші на продукти виділяють з тих, які лікарня отримує як оплату за надані медичні послуги від НСЗУ. Також лікарня отримувала продукти від організацій та волонтерів як благодійну допомогу.

Хотинська лікарня

Тут харчування одного пацієнта на день торік обходилось у 42,35 гривні — у цю суму входять лише продукти. У відповіді на запит вказують, що у лікарні забезпечене збалансоване харчування.

У меню на день, на прикладі одного дня, входить:

  • сніданок: каша вівсяна, салат з буряка, хліб, чай;
  • обід: суп перловий, хліб, м'ясні тефтелі макарони, салат з буряка, компот;
  • полудень: сосиска, хліб, какао;
  • вечеря: яблука печені, каша ячнева, чай.

Приклад меню у Хотинській лікарні. Скріншот відповіді на запит

Приклад меню у Хотинській лікарні. Скріншот відповіді на запит

Їжу готують у власному харчоблоці. Продукти закуповують у за гроші від НСЗУ, також мають надходження від благодійників.

Торік витрати на продукти склали 1 мільйон 310 тисяч гривень. Ще лікарня отримала безплатно з різних джерел продуктів на 1 мільйон 112 тисяч гривень. Майже 10 тисяч пацієнтів отримали харчування.

"При прийомі на стаціонар, під час оформлення історії хвороби, враховуються хронічні захворювання пацієнтів, які вимагають особливого харчування", — йдеться у відповіді на запит.

Сторожинецька лікарня

У першому кварталі цього року середня вартість на одного пацієнта в день — 254,73 гривні з врахуванням благодійних надходжень продуктами. У цю суму входять лиш продукти.

"Для повноцінного харчування маємо намір закуповувати ще творог кисломолочний. Для збалансованого харчування витрати на харчі повинні становити не менше 750 гривень в день", — йдеться у відповіді на запит.

Харчоблок у Сторожинецькій лікарні. facebook / Сторожинецька Бліл

У меню на день, на прикладі одного дня, входить:

  • сніданок: каша кукурудзяна молочна, варене яйце, чай з цукром;
  • обід: борщ український зі сметаною, картопля тушена з овочами, салат "Весняний", котлета, чай з цукром;
  • вечеря: рисова каша молочна з маслом, чай з цукром і хліб.

Приклад меню у Сторожинецькій лікарні. Скріншот відповіді на запит

Продукти купують за гроші НСЗУ, також харчі отримують від різних фондів та благодійних організацій.

Всього на харчування торік витратили 2 мільйони 360 тисяч гривень, з них було продуктів на 240 тисяч гривень від благодійників. Майже 10 тисяч пацієнтів отримали харчування.

"При госпіталізації пацієнта проводиться опитування та коригується меню відповідно хронічних хвороб", — йдеться у відповіді на запит.

Їжу готують у власному харчоблоці.

Центральна міська лікарня

Середня вартість харчування на одного пацієнта в день складає 43,14 гривні — у цю вартість входять лише продукти.

"На сьогодні цієї суми цілком вистачає для забезпечення збалансованого харчування. Виконання добової калорійності меню залежно від профілю відділення досягається шляхом взаємозаміни продуктіввідповідно до таблиці 1 з Інструкції по організації харчування у закладах охорони здоров'я (Наказ Nº931) , а також шляхом сумування кількості продуктів з однаковим вмістом білків, жирів і вуглеводів. За перший квартал 2024 року середня калорійність відповідно до діючого меню складала 1600-1850 Ккал", — йдеться у відповіді на запит.

У меню на день для терапевтичного, хірургічного, гастроентерологічного та дитячого відділення, на прикладі одного дня, входить:

  • сніданок: каша вівсяна на молоці, хліб, чай;
  • обід: борщ з буряка, плов пісний, сосиска відварена, хліб, чай;
  • вечеря: каша пшоняна з маслом, кефір, хліб, чай.

Тижневе меню для терапевтичного, хірургічного, гастроентерологічного та дитячого відділення,. Скріншот відповіді на запит

У меню на день для гінекологічного, відділення патології вагітних та післяпологового відділення, на прикладі одного дня, входить:

  • сніданок: каша вівсяна на молоці, хліб пшеничний, чай;
  • обід: борщ з буряка, каша пшоняна з маслом, котлета рибна, хліб пшеничний житній, чай;
  • вечеря: плов пісний, кефір, хліб, чай.

Тижневе меню для гінекологічного, відділення патології вагітних та післяпологового відділення. Скріншот відповіді на запит

"Затверджене меню коригують відповідно до сезону та залишків продукції на складі. Ентеральне харчування пацієнтів здійснюється за рекомендаціями лікуючого лікаря та групи нутриціологічної підтримки, до якої входить лікар-дієтолог, лікуючий лікар та інші лікарі за потреби".

Продукти у лікарні купують за гроші, отримані за програмою медичних гарантій. Торік на харчі витратили 3 мільйони 264 тисячі гривень. Харчування отримали понад 11 тисяч пацієнтів.

"У звʼязку з великою кількість пацієнтів з цукровим діабетом та для забезпечення їх лікувальним харчування, ми виокремлюємо дану категорію пацієнтів. При поступленні до закладу лікуючий лікар фіксує в карті наявність у пацієнта цукрового діабету. Пацієнти з цукровим діабетом отримують харчування відповідно до основного меню затвердженого в закладі за виключенням цукру, зменшення складних вуглеводів на 50%, при збереженні фізіологічних норм білків та жирів (відповідно до фізичної активності)".

Їжу готують у власному харчоблоці.

Читати ще

Читати ще МОЗ погодило мережу спроможних лікарень на Буковині: що зміниться

Новости Украины