У спальному районі Вінниці кілька друзів відкрили ферму. На 60 квадратних метрах вирощують 5 видів салатів. До порівняння, щоб зібрати стільки ж врожаю, треба 18 соток землі.
Про це Микола Кислейко розказав кореспонденту Вінниця.info
У просторому приміщенні – стелажі, в яких ростуть рослини. Тут є свого роду «пологове» відділення, де сіють салати. Потім – «ясла», куди їх пересаджують і «старша» група, де вони повністю виростають. Тоді врожай збирають і везуть до магазинів.
«Щоб вирощувати салат – не потрібно ні землі, ні сап, ні лопат. Все на гідропоніці. Треба лиш вода, світло, тепло і спеціальні добрива. Замість землі ми використовуємо субстрат, в якому кріпиться коріння рослини», — говорить Микола Кислейко.
В середині унікальний мікроклімат. Продукція абсолютно екологічночиста, бо не обробляють нічим. За один тиждень в сіті-фермі вирощують 1000 голів салату. Це приблизно 150 кілограмів.
«Салат ми продаємо пучкам. Вартість одного, приблизно 50 гривень. Собівартість висока, але це екологічночиста продукція», — додає Микола Кислейко.
Сіті-ферма – задоволення не дешеве. Потрібно знайти приміщення, купити дороге обладнання, лампи, систему автоматизації і систему очищення води. Підприємці порахували, вкладення повернуться за три роки. Та за такими фермами – майбутнє, кажуть бізнесмени.
«По-перше це економія споживання ресурсів води та землі. Зараз в Україні дуже багато полів заміновано, тож вони не придатні для вирощування салатів та городини. Такі маленькі ферми вигідніші, аніж теплиці. На невеличкій території можна виростити велику кількість врожаю. Попит на споживання їжі не зменшився, тож за вертикальною гідропонікою — майбутнє», — говорить Марія Кислейко.
В Україні такі сіті-ферми не новинка. Здебільшого в них вирощують мікрогрін. В майбутньому вінничани планують вирощувати на гідропоніці огірки, помідори і навіть кавуни. Кажуть, тоді ціни на овочі та ягоди не будуть захмарними, бо їх не доведеться везти з-за кордону.