Висівки, перетерта кропива та вода: з чого та як готували хліб у часи Голодомору у Срібнянській громаді на Чернігівщині

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Варвара Кузьменко. Алла Данилейко

Жінка розповідає: так дізналася про рецепт хліба, який готували у часи голоду.

"Бабуся розповідала, що хлібний виріб – хліб, так його можна назвати на той час, готували із сухої перетертої кропиви та висівок пшеничних. Цей хліб готували таким чином: змішували сухі інгредієнти в однакових пропорціях".

Алла Данилейко. Суспільне Чернігів

У сучасних умовах, пояснює Алла Данилейко, знайти та посушити кропиву вийде у кожної господині, а висівки можна придбати у будь-якому супермаркеті. Третій та останній інгредієнт такого хліба — вода. Пані Алла каже, що цю суміш складно назвати тістом.

"Треба дивитися – щоб і не було забагато цієї води, і не було замало. Треба трішечки поворожити. Треба його обережно, щоб потім сформувати хлібинку і так само її перенести. Тепер ми спробуємо його сформувати за допомогою власних рук. Думаю, сучасні діти такого б не вживали".

Алла Данилейко замішує тісто на хліб. Суспільне Чернігів

Сформовану хлібину треба випікати близько години.

"Випікали або на капустяному листочку – він потім засихав, або ж на пательні, змазаній заздалегідь розтопленим воском. Коли печеться, то трішки репається, як звичайна давня хлібинка".

Такий хліб Алла Данилейко готувала вдруге цьогоріч: для знімальної групи Суспільного та для обласного конкурсу "Хлібом славиться Чернігівська земля".

Читати ще

Читати ще

«Партійний актив чернігівської влади, виконуючи накази Москви, топив себе в алкоголі», – Сергій Бутко про Голодомор

Читати ще

Яким був Голодомор на Чернігівщині. Факти про трагедію

Новости Украины