За інформацією: Суспільне Чернівці.
Іван Білоусов. Суспільне Чернівці
Студент Артур Костенюк працює на виробництві одного з виробників кави у Чернівцях. Розповідає, що знання планує застосовувати на практиці.
"Проблема нас, як "кавовиків", ми дуже багато чого розуміємо на практичному методі, але ми не розуміємо базових елементів хімії, біології, фізики, які ми можемо напряму застосувати в виробничих процесах. Як на мене, найважливіше, щоб ми в кінці отримали ці знання і доповнили ними наші практичні навички", – каже Костенюк.
Артур Костенюк. Суспільне Чернівці
З міста Львів приїхала студентка спеціальності Юлія Цехмайстренко. До того, як освітня програма з експертизи кави, чаю та какао зʼявилась у ЧНУ імені Федьковича, Юлія планувала вступати до Швейцарії.
Юлія Цехмайстренко. Суспільне Чернівці
Студенти оформлюватимуть індивідуальні графіки навчання. Це дозволить поєднувати роботу з навчанням. Частину лекцій слухатимуть онлайн, а раз на місяць приїжджатимуть до Чернівців на тиждень, щоб отримати практичні навички.
Загалом на цю магістерську програму у ЧНУ передбачали 10 місць, частина з яких — за держаним замовленням. Так шість з восьми студентів зараз отримують стипендії.
"Бракує фахівців на ринку"
Ініціаторка освітньої програми Крістіна Гавриш розповідає, що в кавовій індустрії зараз бракує кадрів. Так у майбутньому навчання фахівців допоможе подолати кризу та готувати експертів зі спеціалізованою освітою.
Крістіна Гавриш. Суспільне Чернівці
"По-перше, це дозволить оптимізувати виробничі лінії, для того, щоб в Україні почали розвиватися кавові й чайні заводи. По-друге, для того, щоб боротися з фальсифікатом і конфіскатом, який возять в Україну різними шляхами. Для цього нам потрібні фахівці, які зможуть правильно це трактувати та давати експертні висновки", – каже Гавриш.
До навчання будуть залучати не лише викладачів університету, а й власників закладів та виробництв. За словами Крістіни, оскільки студенти вже мають досвід роботи, до них будуть дослухатися та вдосконалювати програму.
За словами Гавриш, частина охочих вступити вирішили зачекати до наступного року, тож в університеті очікують більше вступників у майбутньому.
Що відомо про освітню програму
Хоча програму фокусують на каві, диплом випускника матиме загальний код спеціальності — G13 "Харчові технології". Це дає змогу студентам проходити практику й працевлаштовуватись не лише на підприємствах, пов'язаних із перероблюванням субтропічної сировини, а і на решті підприємств харчової галузі.