За інформацією: Суспільне Тернопіль.
Фермер Ігор Околович. Фото: Суспільне Тернопіль
Вирощують спаржу з насінин, каже Ігор Околович. Три роки не збирають, а дають рослині зміцніти. Лише на четвертий рік після посіву можна збирати урожай.
"Її треба збирати щодня, бо вона за день виростає на 15 сантиметрів, тобто цій спаржині 2 дні, якщо ми її не зберемо до 28-30 сантиметрів, то вона розкриється і стане непридатною для їжі. Після збору спаржі ми її до двох годин забираємо з поля в приміщення, де її охолоджуємо, сортуємо і знову ставимо в холодильник. Ручна праця, неможливо механізувати цей збір урожаю, бо потрібно вибрати дозрілу та лишити ту, яка ще дозріває", — каже фермер.
Фермер Ігор Околович Фото: Суспільне Тернопіль
Ящики зі спаржею Фото: Суспільне Тернопіль
Чоловік складає ящики зі спаржею Фото: Суспільне Тернопіль
Спаржа Фото: Суспільне Тернопіль
Ігор Околович Фото: Суспільне Тернопіль
Ігор Околович розповів, як правильно збирати спаржу.
"Ми стараємось робити це якомога нижче, щоб після доробки ми цю частину обрізали. Зараз ми забираємо з поля, з одного куща вийшло дві такі спаржинки. Цим спаржинками ми даємо можливість підрости до завтра".
Збір спаржі. Фото: Суспільне Тернопіль
Спаржа. Фото: Суспільне Тернопіль
Спаржа в ящику. Фото: Суспільне Тернопіль
За словами фермера, урожай залежить від погоди. Спаржа любить тепло та вологу.
"На даному етапі, від ранку ми 8 ящиків зібрали. Тут приблизно 8 кілограмів спаржі. Вдома ми її їмо і в сирому вигляді. Також дружина відварює в підсоленій воді і на маслі смажить. Дуже гарно на грилі мої сини готують, до м’яса спаржа добре йде. А ще вдома готують супи зі спаржі. Її подрібнюють на менші шматочки і туди яйце, картопля, морква. Попробуйте, скуштуйте — дуже смачно. Ця спаржа — аржентельська, коли ми її з’їдаємо, то вона на смак всім нагадує зелений горошок".
Спаржа. Фото: Суспільне Тернопіль
На іншій ділянці сіють спаржу. Відвели площу три гектари.
"На папері за допомогою крохмалю ми розмістили насінини спаржі на відстані 10 сантиметрів. Зараз ми просто кладемо їх в рядок та поливаємо. З цієї насінини, яку ми сьогодні посадили, мине рік поки вона підросте, потім 3 роки, щоб вона вкоренилася. У 2028 році ми з вами будемо їсти спаржу. Це вже буде перемога, я більш ніж впевнен
Ігор Околович. Фото: Суспільне Тернопіль
ий".
Насіння спаржі на папері Фото: Суспільне Тернопіль
Заготовки з паперу з насінням спаржі Фото: Суспільне Тернопіль
Люди сіють спаржу на полі Фото: Суспільне Тернопіль
Поле, засіяне спаржею Фото: Суспільне Тернопіль
Спаржа. Фото: Суспільне Тернопіль