За інформацією: Суспільне Вінниця.
Абрикосові сади в снігу. Суспільне Вінниця
За словами Бойчука, зав'язь — частина квітки — значно менш витривала до морозу, ніж сама квітка. Однак якщо під час цвітіння заморозки знищують зав'язь, наслідки можуть бути ще більш руйнівними.
Що стосується яблуневих і грушевих садів, то на них заморозки також впливають, але не так критично, як на абрикоси.
Методи захисту від весняних заморозків
Існує кілька спеціальних методів захисту, які можуть допомогти зберегти плоди, навіть якщо температура різко знижується. Утім, не всі методи дають однаково високий результат.
За словами Сергія Бойчука, не існує універсального способу боротьби з різким похолоданням, який би міг гарантувати успіх. Хоча для підтримки рослин в стресових умовах є досить ефективні рішення. Перед очікуваними заморозками сади обробляються гіберлінами, амінокислотами та мікроелементами. Такі заходи зміцнюють рослини і допомагають їм краще пережити стресові ситуації.
Ще один з методів, який активно застосовується, є обприскування дерев водою, іноді навіть підсоленою. Однак це більше підходить для приватних господарств, де можна контролювати процес. У промислових садах застосовуються більш складні системи обприскування, які створюють спеціальну хмару вологи, що допомагає захистити рослини від морозу.
Цвіт абрикоси в снігу. Суспільне Вінниця
Проте, попри всі заходи, врожай все одно може бути пошкоджений. За словами експерта, на сьогодні очікується, що втрати будуть, але оцінити їх можна буде лише після того, як стане зрозуміло, як сильно вплинуть нічні заморозки і коли настане період тепла.
Молоді сади: орієнтир — на експорт
У 2025 році в області продовжують активно закладати молоді сади. Основний акцент — на експортно-орієнтовані сорти яблук:
- Гала та її клони,
- Ред Делішес,
- Фуджі,
- Голден Делішес.
За словами Бойчука, популярні в Україні старі сорти, як-от Симиренка чи Джонатан, втрачають позиції. Проблема полягає в тому, що на сьогодні багато з цих сортів втрачено, і відсутні якісні клони та посадковий матеріал.
Ягідні культури та проблеми з робочою силою
У регіоні також активно розвивається вирощування ягідних культур. Малина та суниця, зокрема, вважаються одними з найбільш рентабельних культур. Однак відсутність достатньої кількості трудових ресурсів є основним обмеженням для розвитку цього сектору.
"Основна проблема сьогодні для нашої галузі, це відсутність трудових ресурсів для збору урожаю, для закладання садів, для догляду за садами і так далі", — пояснив експерт.
Як розповів Сергій Бойчук, за останнє десятиліття технологія вирощування плодово-ягідних культур зазнала значних змін. Сучасні тенденції вимагають високої інтенсивності посадок та зростання урожайності з одиниці площі, що стало можливим завдяки новітнім технологіям. Водночас важливо враховувати і зміни кліматичних умов, що стали одним з основних факторів для коригування технології вирощування. Це, зокрема, відображається на збільшенні площ під кісточковими культурами, такими як черешня та вишня.
Також зі слів Бойчука, у регіоні активно розвивається практика створення промислових садів, де використовуються системи поливу та протиградові сітки.
"Мова про низькорослі сорти. Ми вирощуємо посадковий матеріал, експортуємо його з Голландії, з Італії, з таких країн розвинутих, де на високому рівні ця галузь", — додав Бойчук.
Хімія та безпека: фокус на Європу
Окрему увагу Сергій Бойчук приділив процесу розвитку садівництва на Вінниччині, де все більше уваги приділяється безпеці продукції та відповідності європейським стандартам.
"Ми поступово переходимо і виконуємо ті безпекові протоколи, регламенти, які існують в Європейському Союзі, для того, щоб наша продукція могла безперешкодно попасти на полиці наших сусідів в Європейському Союзу", — пояснив експерт.
Щодо захисту садів із застосуванням хімічних засобів, то Бойчук розповів, що обробка садів хімікатами – це поширена практика в Європі. Наприклад, в Німеччині садівники можуть обробляти свої сади до 30 разів за сезон, але використовуються лише ті препарати, які безпечні для людини і не залишають шкідливих залишків у продукції. В Україні також активно застосовуються хімічні засоби, проте важливо, щоб вони відповідали вимогам безпеки.
"У Німеччині сади обробляють до 30 разів на сезон — але безпечними препаратами, які не завдають шкоди людині", — розповів Бойчук.
За словами експерта, на Вінниччині одним з лідерів у цьому напрямку є БТУ-центрУкраїнське підприємство, виробник мікробних і ферментних препаратів, який займається розробкою та впровадженням біопрепаратів, що забезпечують високий рівень безпеки продовольчої продукції.
Експорт продукції
Щодо експорту продукції, то за останні 3-5 років ринок збуту значно розширився. Сьогодні українська продукція, зокрема плодові та ягідні культури, активно купується не тільки європейськими країнами, а й на Близькому Сході та в Азії. Країни Європейського Союзу, Скандинавія та інші міжнародні ринки.
"Вони зацікавлені у покупці української продукції, що свідчить про високу якість і конкурентоспроможність наших садівницьких товарів", — пояснив Бойчук.
Прогнози щодо урожайності садівництва та ціна на яблука в поточному сезоні
За словами Сергія Бойчука, він з оптимізмом налаштований на поточний сезон, сподіваючись на стабільний і хороший урожай, особливо в галузі вирощування яблук.
Однак, важливим фактором є ціна на яблука, яка в нинішньому сезоні досить висока — 30-50 гривень за кілограм. Цей ціновий рівень став наслідком кількох факторів: по-перше, торік в Україні був значний дефіцит урожаю, що безпосередньо вплинуло на цінову політику. По-друге, інфляційні процеси.
"Я думаю, ціна така ціна виглядає більш-менш об'єктивною і вигідною. Безумовно, є потреба займатися садівництвом", — розповів Бойчук.